Jaktnyheter

”Nykterhetskontroll”, säger polisen om stor insats mot åtta jaktkompisar

Polishelikopter, skotrar och bilar användes när 12-15 poliser slog till mot åtta jaktkompisar i Orsa. Arkivbild: Gettyimages

Åtta jaktkompisar upplevde en närmast overklig polisinsats i Orsa i lördags. 12-15 poliser, bland annat från insatsstyrkan, slog till med helikopter, skotrar och bilar.

"}}

– Det är en rutinmässig nykterhetskontroll, sa de, berättar en av jägarna som uppger att han blev nedbrottad i ett dike.

Jägarna i jaktlaget har en stuga i området. Någon helg varje år brukar de träffas och övernatta i stugan och sätta ut saltstenar och älgpass på dagarna.

Vid tiotiden på lördagsförmiddagen lastade två av jaktkompisarna ett älgpass på en skoterpulka och körde på varsin skoter.

– Vi hann några hundra meter när jag såg att det låg nåt skräp på vägen. Det var någon burk och någon mugg och jag stannade för att plocka upp det. Då såg jag två skotrar som stannat ett par hundra meter framför oss, berättar mannen.

”Brottade ned mig”

Plötsligt kom de två skotrarna åkande. De kördes av poliser och bak på en av skotrarna satt en polis från insatsstyrkan.

– Han kastade sig över mig och brottade ned mig i diket. Jag fattade inte vad som hände och när jag undrade vad de höll på med, så svarade de att det var en rutinmässig nykterhetskontroll. Samtidigt hörde jag en helikopter och den stannade och hovrade över oss, berättar mannen.

Han visiterades och skotern och pulkan genomsöktes. Poliserna frågade om han hade vapen med sig och mannen svarade nej.

– Sedan fick jag blåsa i en alkoholmätare och den visade att jag skulle vara berusad. Men jag förklarade att jag inte druckit någonting sedan kvällen före. Jag visste också att jag var ”grön” eftersom jag blåst vi vår egen alkomätare på morgonen, berättar mannen.

Han insisterade på att få blåsa igen, men det gick poliserna inte med på.

Frågade efter vapen

Istället fick han vänta vid sin skoter medan polishelikoptern flög iväg ned och ställde sig och hovrade vid jaktstugan.

– Vi hörde helikoptern och såg poliser komma smygande från alla håll. Två vanliga poliser knackade på och frågade vad vi gjorde, om vi hade vapen i stugan. Nej, svarade vi, berättar en annan av jägarna.

Först ville polisen inte komma in i stugan, men de ändra de sig och genomsökte huset. De fann inga vapen.

Jägarnas bilar genomsöktes också.

Den jägare som säger sig ha blivit nedbrottad i ett dike kördes till polisstationen i Mora.

Hunden lämnades kvar

– Jag hade min hund, en finnspets med mig, och förklarade att den måste få följa med. Jo, det skulle ha få. Men när det var dags att åka knölade en polis från insatsstyrkan in mig i bilen och sa att det inte fanns plats för hunden. När vi åkte sprang den efter polisbilen så långt den orkade, berättar mannen.

På polisstationen meddelade poliserna att de inte kunde ta sig in mannens hem.

– Jag har kodlås på huset. De fick koden.

Mannen fick blåsa ett nytt nykterhetstest och det visade att han inte hade någon straffbar koncentration av alkohol i utandningsluften. Då släpptes han.

– Men de vill inte skjutsa mig tillbaka till stugan. Det är inte vårt problem, du får ringa någon kompis, svarade de. Till slut var det två poliser från Falun som tyckte att jag inte gjort något fel, så de skjutsade upp mig till stugan. Det är ungefär fem mil dit från polisstationen, berättar mannen.

”Djävligt otrevligt”

Han har inte fått några ytterligare förklaringar till varför polisen slog till i en så stor och brysk insats.

– Man blir nästan inte förvånad längre, men vad håller de på med? Det var lika under björnjakten, kontroll av licenser och vapen och allting. Man känner sig som en brottsling bara för att man jagar. Djävligt otrevligt, säger mannen.

Den jaktkompis som var i jaktstugan under polisinsatsen och som Jaktjournalen talat med, menar att hela tillslaget handlade om att kolla om det pågick illegal jakt, om det exempelvis åktes omkring med vapen på skotrar.

– Det måste ha varit någon som vill trycka dit oss som tipsat polisen. Vem som helst kan nu tipsa polisen om vad som helst och sedan råkar man ut för en sådan här grej, säger mannen.

”Vi höjer nivån”

Lars Hedelin är presstalesperson vid polisen i Bergslagen och han uppger att insatsen var en rutinmässig nykterhetskontroll.

– Vi gör nykterhetskontroller i alla områden där det rör sig motortrafik. Vi har också uppgifter om var det körs med skotrar och var det kan vara lämpligt att ha tillsyn, säger Lars Hedelin.

Nykterhetskontroll – räcker det inte då med vanliga poliser som tar utandningsprov?
– Om det finns uppgifter om vapen och insatsen görs långt ut i ödemarken, så finns det anledning att vara extra försiktig. Vi höjer nivån för att inte hamna i underläge på en plats där det tar lång tid att få förstärkning. Vi vill inte springa in i situationer vi inte bemästrar. Helikoptern fanns att tillgå eftersom den använts i samband med jobb vid Tjejvasan, svarar Lars Hedelin.

Varför har poliserna gått så våldsamt fram och brottat ned en av männen?
– Det har aldrig skett någon brottningsmatch, enligt de uppgifter jag har, svarar Lars Hedelin.

Varför nekades mannen skjuts upp till stugan igen, när det visade sig att han inte kunde misstänkas för något brott?
– Det förekommer absolut att vi skjutsar tillbaka folk. Men om det kommer andra arbetsuppgifter så måste de gå i första hand. Det handlade ju inte om att den här personen blev lämnad i ödemarken, svarar Lars Hedelin.

Finnspetsen som poliserna tvingade jägaren att överge i skogen letade sig tillbaka tillbaka till jaktstugan.

– Han var ordentligt skärrad och sprang in och gömde sig under en säng, berättar en jaktkompis

”Kontrollerade allt”

Efter någon timme efter ett den här artikeln lagts ut återkommer polisens pressinformatör Lars Hedelin och vill komma med ett tillägg.

– Regionala insatsstyrkan var i området på grund av underrättelseuppgifter som polisen fått. Vad de gjorde kan jag inte berätta. Men man kontrollerade allt man såg i området och det var då man stötte ihop med skoteråkarna, säger Lars Hedelin.