Göran Gunnarsson är ansvarig för eftersöksorganisationen i Örebro län, där viltöron nu ska samlas in i en stor undersökning av fästingsmitta. Foto: Privat och Istock, fotomontage

Viltöron samlas in i unik fästingstudie

Örebro (JJ) Forskare vid tre universitet startar i höst den mest detaljerade kartläggning av fästingburna sjukdomar som genomförts i Sverige. Öron från vilt ska samlas in och i det jobbet gör eftersöksjägare i Örebro län en viktig insats.

Fästingarna sprider bland annat den fruktade hjärhinneinflammationen TBE, en livshotande sjukdom som det inte finns någon bot mot. Borelia kan också medföra svåra följdverkningar för den människa eller det djur som drabbas, men Borelia går åtminone att bota. Anaplasma brukar vara harmlös hos människa men som tar livet av exempelvis lamm. För att få grepp om hur smittspridningen ser ut i Örebro län genomför forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och universiteten i Linköping och Örebro samt smittskyddsläkaren i Örebro i höst en stor studie i den södra delen av Örebro. – Vi samlar in öron från vilt för att kartlägga mycket fästingar värddjuren bär på, och vilka smittor som sprids, berättar Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera