Den snart fyraåriga ryska stövaren Kosken gjorde ett fantastiskt arbete när en lodjurshane kunde skjutas på ståndskall i Västmanland på fredagseftermiddagen. Foto: Privat

Västmanlandlo fälld på ståndskall för rysstövare

Trots urusla förhållanden lyckades Magnus Fredin och hans jaktkompisar fälla en fin lodjurshane på fredagseftermiddagen. Det blev en dramatisk jakt med drev som passerade över hårt trafikerade riksväg 70 innan Magnus själv kunde avsluta för sin rysstövare med hagelbössa på ståndskall.

"}}

– Det var en fantastisk jakt – vi är mycket glada, säger Magnus och talar för jaktkompisarna också.

Han stod på jobbet när en person ringde och berättade att han sett ett lodjur springa över riksväg 70 vid Jordbron mellan Sala och Avesta vid 13.30-tiden på fredagen.

Snabbt kom han loss från jobbet och lyckades ringa ihop tre passkyttar.

Över riksvägen

– Det finns ingen riktig spårsnö, så jag spårade med hunden i band i åtminstone en kilometer innan vi kom fram till en mindre väg där jag såg att hunden fick färsk vittring och ville iväg. När jag såg på en snöfläck att det var lodjurspår släppte jag, berättar Magnus.

Det blev drev direkt för den fyraåriga rysstövaren Kosken, som Magnus jagar räv med, men som det även fälldes ett lodjur för i Fagersta under licensjakten 2020.

Drevet blev en riktig rysare. Riksväg 70 är hårt trafikerad i anslutning till helgerna och lodjuret och Kosken gick över vägen två gånger på kort tid.

– Trafiken dånar där hela tiden och då var det nervöst. Men det gick bra och sedan började drevet bukta inne i en ungskog på max tre hektar. Det gick där i ungefär en timme innan lodjuret sprang över i en äldre skog, berättar Magnus.

Ståndskall

Plötsligt hörde han att det blev ståndskall och det stod fast. Den gamla snön brakade och knakade när Magnus försökte smyga, men han hittade sig en väg på plättar som var snöfria och snart var han framme.

– Efter 25-30 minuter såg jag bakdelen på hunden 18-20 meter framför mig. Men det var så tätt med smågranar att jag inte såg lodjuret. Jag tog några kliv till och plötsligt fick jag en lucka så hela lodjuret var synligt, berättar Magnus.

Han sköt en hagelsmäll och trodde för ett ögonblick att han missat. För lodjuret kastade sig iväg,

Ändrade skall

– Men den kom bara 40 meter, sedan hörde jag att hunden skällde annorlunda och förstod att katten låg, säger Magnus.

Han är mycket nöjd med hur hans snart fyra år gamla ryska stövare skötte jobbet. Den höll sig på tre fyra meters avstånd från lodjuret under ståndskallet.

– Han vill inte in och slåss med dem – och det är jag mycket nöjd med.

När detta skrivs står jägarna och väntar på länsstyrelsens besiktningsman.

– Det är en rätt så stor hane, konstaterar Magnus.