Domaren i det senaste norska vargmålet har i Norge har varit aktiv inom Miljöpartiet. Nu väljer han att lämna sitt uppdrag i ärendet med den stoppade vargjakten i Norge. Foto: Gettyimages

Vargdomare hoppar av

Den domare vid Oslo tingsrätt som leder förhandlingarna om den norska vargjakten lämnar målet. Domarens politiska bakgrund har skapat misstroende kring hans objektivitet.

"}}

Norska TV2 berättar om de nya turerna i den norska vargjakten i gränsreviren som delas med Sverige. Just nu är jakten stoppad i Norge, men rätten ska hålla muntliga förhandlingar den 9 januari.

Då ska det avgöras om jakten kan genomföras som de norska myndigheterna vill.

För jägarna i Värmland blir målet helt avgörande för om gränsreviren kan tömmas på vargar – i enlighet med vad både svenska och norska myndigheter har som ambition.

Det är domare Atle Torvund lett målet i Oslo tingsrätt.

Men nu väljer Torvund att lämna sitt uppdrag och enligt norska TV2 beror det på att hans objektivitet ifrågasatts.

Gick till val 2019

Torvund har tidigare varit ordförande i lokalavdelningen av norska Mljöpartiet de gröna i Nittedal. Så sent som 2019 kandiderade han för partiet i kommunvalet.

I Norge är beståndsmålet för varg fyra till sex föryngringar. MIljöpartiet har kämpat för att landet ska ha minst åtta-tio vargrevir med valpar.

Torvunds lämlighet att nu avgöra om vargjakten ska fortsätta har ifrågasatts av bland annat ledaren för Utmarkskommunernas sammanslutning, Hanne Alstrup Velure.

I tidningen Nationen har hon sagt att det är ”väldigt oklokt” av Torvund att döma i målet.

Någon officiell anklagelse om bristande objektivitet har inte lämnats in till tingsrätten. I en skriftlig kommentar meddelar rätten att det är Atle Torvund som själv valt att hoppa av som domare i målet.