En varg fälldes i skyddsjakt i Färila i Gävleborg på fredagen. Karta: Eniro

Varg skjuten i Färila – kan vara årsvalp, ”en gåta”

Det gick snabbt i skyddsjakten på en närgången varg i Färila. I fredags fälldes en hanvarg, precis som länsstyrelsens personal önskat. Men frågan är om det är samma varghane som uppträtt närgånget i området en längre tid.

"}}

– Den vägde 27,9 kilo, det är inte omöjligt att det är en årsvalp som fällts, säger John Halvarsson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Gävleborg.

I onsdags meddelade länsstyrelsen i Gävleborg skyddsjakt ytterligare en gång på den närgångna varghane, som jagat bland hus och gårdar i Färila sedan sommaren, hösten och bland skadat en schillerstövare svårt.

Från början var hanen ensam, men på senare tid har han slagit sig samman med en tik. Det närgångna beteendet har dock fortsatt.

Länsstyrelsens tjänstemän fattade beslut om skyddsjakt inriktad på hanvargen – för att bryta mönstret med att vargarna vistas i byarna och jagar bland husen.

Tre hundar

Tre hundar, två stövare och en american foxhound, anslöt till de lokala jägarna i Färila och redan på torsdagen blev det skarp jakt.

– Vi hade mycket fin hundjakt, men vargarna smet ut i en kurva mellan två passkyttar, berättar en jägare för Jaktjournalen.

Det ligger omkring en 2,5-3 deciemter snö i området, så jaktförhållandena var mycket goda. På fredagen ringade man återigen varg.

– Vi hann knappt släppa hundarna innan en varg kom ut med full bredsida framför en passkytt på 80-90 meter. Skottet satt mycket bra och jakten tog slut där. Jag måste få tacka hundförarna som hjälpte till, säger jägaren.

– När vi väl fick rätt förutsättningar av länsstyrelsen så gick det fort, tillägger han.

Det var en välmående varg som fälldes, men den vägde endast 27,9 kilo och John Halvarsson på länsstyrelsen håller inte för osannolikt att det plötsligt dykt upp en årsvalp i området.

– Det är en gåta, säger John Halvarsson till Jaktjournalen.