En av björnarna som Pär Frank och hans norska jaktkompisar skjutit i Ströms Vattudal i årets björnjakt. Från vänster: Pär Frank med gråhunden Björnjägarens Pigge, skytten Einar Vingelen, hundföraren Anders Refseth med plotten Leo. Foto: Privat

Två björnar fällda för Pär Frank och hans norska jaktkompisar

Det har gått bra för Pär Frank och hans nio norska jaktkompisar i björnjakten i Ströms Vattudal. Man har letat kring fina bärområden och fällt två björnar.

– Det har varit dåligt blåbärsår och därför har det varit ont om björnskitar i vägarna. Vi har valt att jaga kring ställen där jag vet att det växer blåbär även dåliga år, på höjderna, säger Pär Frank. Han bor i Hudiksvall och är kändis i hundvärlden genom sin uppfödning av gråhund i Björnjägarens kennel. – Pappa skaffade gråhund 1967, samma år som jag föddes. Ett tag födde jag upp plottar också, men nu är det bara gråhund, berättar Pär Frank. Markerna ligger i trakterna av Bågede och Svaningen i Jämtland och arrenderas av Holmen skog. 20 000 hektar har man haft att röra sig på i årets björnjakt, och det är lite i jämförelse med andra år. – Vi bandsöker väldigt mycket med hundarna och letar kring ställen där jag vet att det finns kråkbär, hallon och blåvär. Första björnen, en hane på 93 kilo, fick vi faktiskt tag i på frisök på ett bra blåbärsställe, säger Pär Frank. Hans kunskaper från området säger honom att bären växer på höjderna de år frosten tagit dem i lägre terräng. Den andra björnen, som fälldes på måndagen, var en hane på 62 kilo.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu