Martin Olsson och hans jaktkompisar har drabbats av två inbrott den senaste veckan. De får ingen hjälp av polisen. Foto: Privat

Tjuvar stjäl vilt av jägare – polisen rycker inte ut

Flera inbrott har drabbat ett jaktlag i Vänersborg och tre vildsvin och fyra hjortar har stulits den senaste veckan.– Polisen kommer inte ens ut och tittar. Det känns djävligt nedrigt, säger jägaren Martin Olsson.

"}}

Jaktlaget arrenderar mark och en kombinerad jaktstuga/slaktbod av markägaren. Den senaste veckan har det varit två inbrott i både jägarnas utrymmen och ett intilliggande fritidshus som markägaren använder.

Natten mellan onsdag och torsdag stals en luftavfuktare, knipslip, ett 50-kilos vildsvin och en halv kronhjort i slakteriet. I fritidshuset intill stals TV, dammsugare och vattenkokare. Dessutom hade tjuvarna röjt runt och krossat fönster och brutit upp portar.

– Det fanns spår i snön. Men polisen kom inte ens hit för att kolla efter fingeravtryck och spår, konstaterar Martin Olsson.

Nytt inbrott

Natten mot söndagen inträffade ett nytt inbrott. Då släpade tjuvarna med sig 2 vildsvin och 3,5 hjortar.

– En hjort lämnades kvar. Den fick de nog inte plats med, för spåren i snön visade att de haft en liten släpkärra, berättar Martin Olsson.

Man ringde polisen men fick svaret att man inte skulle komma ut nu heller.

– Det är för litet värde på det stulna för att polisen ska lägga ned någon energi på fallet. Det som oroar mig mest är att tjuvarna också tog listan över medlemmarna i laget. Nu har de uppgifter om jägare och vapeninnehav. Jag kunde inte hålla mig och frågade polisen om de tycker att det är för kallt för att åka ut i skogen. Den jag pratade med svarade att polisen jobbar även om det är kallt, säger Martin Olsson.

Han misstänker att det är samma tjuvar som begått de båda inbrotten den senaste veckan.

Översnöade spår

Polisens pressavdelning vid polisen i Västra Götaland hänvisar till jourhavande förundersökningsledarna i Trollhättan. Där svarar Ove Larsson.

– Om det är tre vildsvin och fyra hjortar som stulits kan jag tycka att det finns ett visst värde i det stulna. Jag har inte själv varit inkopplad i fallet, men om jag läser den första anmälningen så står det att skospåren på platsen var lätt täckta av snö. Då har vi inte möjlighet att säkra skoavtrycken, säger Ove Larsson till Jaktjournalen.

– Jag sa till polisen att det bara var lätt pudersnö i spåren. Det hade gått att blåsa bort. Dessutom hade man kunnat kolla efter fingeravtryck. I alla fall hade man kunnat försöka. Det känns som det är ganska riskfritt att vara inbrottstjuv idag, säger Martin Olsson.

Han hoppas det kan finnas människor som har tips att lämna, så att tjuvarna åker fast.