Magnus Andersson tror att tjuvarna höll huset under bevakning och slog till när han lämnade hemmet. Arkivbild: Gettyimages

Tjuvar stal Magnus nya magnumstudsare och vapenskåpet

Med bara några veckor kvar till älgjakten råkade Magnus Andersson i Rusksele ut för varje jägares mardröm. Tjuvar slog till och stal vapenskåpet med Magnus alldeles nya grovkalibriga älgstudsare. Han tror att han såg tjuvarna i byn.

– Det är så tragiskt, jag blir bara deprimerad. Det är ju bara några veckor kvar till älgjakten, säger Magnus till Jaktjournalen. Det var någon gång från torsdagskvällen och natten mot fredagen som tjuvarna slog till. – Jag har haft vapenskåpet på kontoret, men där ska vi renovera och vi var två man som släpade ut skåpet i tvättstugan, berättar Magnus. På torsdagskvällen for han till Ruskträsk för att hämta några plankor som fattades till ett snickeri. – Jag skulle bara bli borta någon timme och då är jag inte van att låsa dörren, säger Magnus.

Hela vapenskåpet borta

Först upptäckte han att 1 500 kronor hade försvunnit ur hans plånbok. När grannen berättade att de haft inbrott dagen efter började Magnus kolla hemma och såg då att en ny motorsåg och eldrivna handverktyg var borta. – Och när jag kom ned i tvättstugan så var hela vapenskåpet borta. Det var en ny Sako 85 i kalibern .300 Winchester Magnum, weaverkikare och ljuddämpare. Det var grejer för 40 000 kronor, säger Magnus och suckar tungt.

Mörkblå buss

Det visade sig att tjuvarna varit in i tre hus i Rusksele. – De var upp till kompisen mitt på dagen i torsdags. Då trodde jag att det var hantverkare och tänkte inte så mycket på det. Men det var en mörkblå buss av något slag, berättar Magnus. Polisen har varit på plats och tittat hemma hos Magnus. Han har fått höra att det varit en serie med inbrott i Vilhelmina och Arvidsjaur – och i Lycksele ska tjuvarna ha stulit nya registreringsplåtar till sitt fordon. Nu oroar sig Magnus för hur det kommer att betraktas i och med att huset stod olåst när tjuvarna var på besök. – Jag köpte skåpet för att det skulle vara så tungt att det inte behövde sättas fast. Vi fick släpa det på en matta och det var jättebökigt när vi skulle flytta det till tvättstugan. Tjuvarna måste ha varit minst tre man. Nu är jag också orolig och undrar om skåpet verkligen vägde mer än 150 kilo, eller om det blir något strul med det också, säger Magnus.

Jagar i fjällen

Han brinner för älgjakten och jagar i ett fjällområde. Nu är det oklart hur det blir med premiären då bössan är borta. – Polisen var väl inte så jätteoptimistisk kring att få tag i tjuvarna. Det blir svårare och svårare för varje dag som går. Men tänk om jag kunde få tillbaka bössan till jakten, säger Magnus. Vet du någonting om stölden, kontakta polisen!

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21