Kim Andre Bjørnstad, till vänster, äger stövarblandningen till höger på bilden. Dessutom har han lånat den fläckiga ryska stövaren från Sverige. Med som hundförare under tisdagens lyckade vargjakt i Løten Norge var också Jørgen Rustad. Foto: Privat

Svenskägd hund inblandad när stor hanvarg fälldes i Norge

En svenskägd hund var inblandad när en stor hanvarg på tisdagen fälldes i skyddsjakt i Løten i Norge.- Vi måste vända oss till Sverige och låna erfarna hundar, säger jaktledaren Thomas Palerud till Jaktjournalen.

"}}

Inom några veckor släpps fåren i Løten ut på bete och därför gav de norska myndigheterna klartecken till skyddsjakt.

– Vi fick en synobservation tidigt på morgonen, vid 05.30-tiden, och åkte dit och släppte hundarna. Det är en stövarblandning som ägs Kim Andre Bjørnstad som bor i Løten, och en rysk fläckig stövare som han lånat från Sverige – en riktigt stor hund, berättar Thomas Palerud.

”Gick bra”

– Den jagar varg och det fälldes varg för den i licensjakten i vintras. Och på skyddsjakten igår gick det bra, konstaterar Kim Andre Bjørnstad.

Det blev fullt drev direkt hundarna kom i vargens spårlöpa. Drevet varade omkring en timme och gick cirka 15 kilometer, både i skog och efter väg, innan vargen började bukta i ett område.

Hundförarna Jørgen Rustad och Kim Andre Bjørnstad gick nära varandra och lyckades smyga sig in i området där vargen buktade.

– Vi var 100 meter från varandra och sköt båda två. Det gick bra, säger Kim Andre Bjørnstad.

Det visade sig vara en hanvarg som vägde 47 kilo.

400 meter efter

Det uppstod aldrig någon närkontakt mellan varg och hund som kunde ha varit farlig för hundarna.

– De hann aldrig ikapp vargen utan låg cirka 400 meter efter den när vi sköt, säger Kim Kim Andre Bjørnstad.

I Norge får drivande hundar inte användas på björn och varg, men myndigheterna medger dispenser vid skyddsjakt och det sparar massor med tid för skyddsjaktslagen.

– Hundarna här i Norge kan bara tränas under skarpa uppdrag och då blir det svårt att få fram bra hundar för vargjakt. Det är ett problem och vi måste vända oss till Sverige för att låna erfarna hundar, säger jaktledare Thomas Palerud.

Enligt uppgift sköts det även en varg i trakterna av Guldbrandsdalen utanför Lillehammer på tisdagen.

– Jägarna där ska ha haft två svenska hundar inlånade, men jag vet inte om de användes när vargen sköts, säger Thomas Palerud.