Vargarna i Rackstad har satt i system att döda och äta jakthundar. Nu blir det skyddsjakt på en varg till i reviret. Foto: Istock

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Bertil Forsberg var ordförande i Jägareförbundet Värmland under en lång följd av år och han har varit engagerad i vargfrågan ändan sedan de första vargarna dök upp i Värmland. – Jag sköt på vargen Ylva med gummikulor och vi försökte med allt för att skrämma bort henne. Det är bara trams och fullständigt verkningslöst. Det enda som hjälper är att skjuta vargar som ställer till problem. Det finns ingen annan lösning, säger Bertil Forsberg. Problemen i Rackstadreviret började förra hösten då den första attacken på jakthund inträffade. I höst har problemen accelererat. Sedan andra veckan på älgjakten har sammanlagt fem hundar skadats eller dödats. Det är stövare, jämthundar och en drever.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu