En omfattande tjuvjakt på bland annat svartsvanshjort har kartlagts och nu pågår domstolsförhandlingarna. Foto: Gettyimages

Miljonböter och fängelsestraff i omfattande tjuvjaktshärva

Efter fem års utredning nystas nu Nebraskas mest omfattande tjuvjaktshärva i modern tid upp. Bakom tjuvjakten ligger en kommersiell entreprenör i delstaten. Över 100 personer har kopplats till tjuvjakten.

Det är amerikanska jaktsajten The

Meat Eater som rapporterar om den stora tjuvjaktsutredningen. Allt började med ett tips till lokala jakt och fiskemyndigheter i delstaten och nu fem år senare kan ägaren till en jaktguidefirma dömas till fängelse i 30 månader och två miljoner i böter. Ytterligare ett 30 tal personer har hittills dömts för inblandning i tjuvjakten och antalet väntas öka. Sammanlagt överstiger bötesbeloppet fem miljoner svenska kronor. Enligt Meat Eaters rapportering ska bland annat svartsvanshjortar (mule deer) skjutits från bil, med hjälp av lampor nattetid, åtlar ska ha använts och gevär med ljuddämpare under bågjaktssäongen. I tillägg ska ett stort antal fredade fågelarter fällts.