Per Liss, Viltjägarn, Varg, Yrkesjägare, Instagram,
När Per Liss besökte skogarna kring Insjön i Dalarna för att fotografera kronhjortar och rådjur stod han plötsligt öga mot öga med en nyfiken varg. FOTO: Privat

”Man ska nog inte sitta in i det sista”

Jaktinfluencern Per Liss hade precis påbörjat en ansmygning på en råbock han hoppades kunna filma. Då stod han plötsligt öga mot öga med en varg.– När jag började locka sprang den rätt mot mig, från 600 till 50 meter. Jag trodde den skulle krocka med rådjuret, berättar Liss.

"}}

Per Liss är en van jägare. Under namnet Viltjägarn låter han allmänheten följa honom på Instagram i hans arbete som jägare och jaktentreprenör i Dalarnas skogar. Han berättar att han lever på jakt och att håller kurser och guidningar relaterat till det.
Liss spenderar cirka 300 av årets dagar i naturen, med målet att så snart som möjligt lyckas med bedriften att spendera ett helt år till skogs.

Vargen kom på lock

Nyligen stötte han på en fin råbock han ville filma i närheten av Insjön. Han hade precis påbörjat sin ansmygning när han fick syn på något som fick honom att helt skifta fokus.

– I en ledningsgata sprang plötsligt en varg ut. Jag släppte rådjuret och började locka vargen med ett fågelläte. Då sprang den direkt ned mot mig, från 600 till 50 meter. Jag trodde den skulle krocka med rådjuret, men den hade mer fokus på mig, berättar Per Liss.

Mötet blev både fascinerande och spännande. Under 20 minuter lät vargen sig filmas, bara några tiotal meter från Per Liss och hans kamerautrustning.

– Han till och med kläffade lite mot mig med ett dovt ljud när jag lockade. Det var ett spännande möte, men han var väldigt ”på” och intresserad. Så man ska nog inte sitta som jag gjorde, helt in i det sista, säger Per Liss.

”Sett det mesta i livet”

Det är inte första gången Per fångar varg med sin fotolins.

– Jag har sett sex till sju vargar på Gimmenreviret. Det var många år sedan. Det var mycket varg som sprang bara tio meter från min jaktstuga och min vildsvinsåtel. Men det var så sent på kvällen att bilderna från åtelkameran inte blev särskilt bra. Det här var den första så långa och nära kontakten med varg som jag haft, berättar Liss.

– Nu har jag sett det mesta i livet. Jag lyckades filma järven förra året och vid ett annat tillfälle lyckades jag även filma en skenattack från en björn från bara tio meter. Jag såg ju att det bara var en skenattack, så jag kände mig inte rädd just då. Det är först efteråt man börjar tänka på vad som kunde ha hänt om man haft otur, fortsätter han.

Kluven syn på vargen

Per Liss har ett kluvet förhållande till vargen. Samtidigt som han fascineras av det vackra och mäktiga rovdjuret, tillhör han dem som inte tycker att vargen ska vara fredad från jakt.

– Jag har sett vad som händer på marker där vargen får vistas ostörd. På en del mark som jag själv äger finns knappt några djur kvar. Vargarna går också allt närmare byarna. De tar hundar, katter och får. Därför åkte jag direkt till närmaste bonde för att varna så snart jag filmat färdigt. Så att han fick möjlighet att ta in sina djur, åtminstone över natten, säger Per.

– Samtidigt är jag en som egentligen avgudar djur. Alla djur har ju sin specifikation för att överleva. Så visst är jag fascinerad av vargen. Den är ett mäktigt djur! Vargar kan absolut få finnas. Men det ska vara jakt på dem, avslutar Liss.

Se vargen komma på lock

Utan några som helst hjälpmedel lyckades Per Liss locka till sig vargen med ett fågelläte. Se filmen som visar det spännande mötet. FOTO: Per Liss