Älgstammens negativa populationsutveckling gör att Björn Eek kommer sluta med älghundar. Foto: Privat

”Kommer köpa en tax nästa gång”

I år har Björn Eek bara skjutit en älg på stånd för sina hundar trots att antalet jaktdagar är detsamma som tidigare år.– Jag tycker synd om hundarna som sliter men inte hittar älg. Det blir inga fler gråhundar. Jag kommer köpa en tax nästa gång, säger han.

"}}

Björn Eek har jagat älg med löshund i mer än tjugo år. I dag har han två gråhundar i hemmet, den nordiska dubbelchampionen Böjeryds Crut samt unghunden Böjeryds Grey.

Björn jagar både hemma kring Örsundsbro i Uppland där han bor, men han far också land och rike runt som hundförare och spenderar mycket tid upp i Jämtland.

– Men det ser likadant ut överallt. Det är väldigt lite älg i markerna. Det är följden av en för hög avskjutning under för lång tid och en effektiv avlysningsjakt.

En enda älg 

På hemmamarken hade jaktlaget förr 3-4 vuxna älgar och fri kalv. I dag är tilldelningen 1+1 och sedan de älgarna fälldes har laget inte hittat några fler på marken. Björn tycker det är konstigt att områden inför regler om att spara stora tjurar i början av säsongen när samma områden sedan via avlysningsjakt kräver att vuxna hondjur skjuts senare på säsongen.

– Jag har skjutit en enda älg på stånd i år och det går inte att ha två älghundar och inte kunna erbjuda dem jakt.

Björn kommer i stället köpa en tax när det blir dags att köpa ny hund. För en ny hund kommer det så klart bli framöver.

– Ja, så är det. Har man levt med hundar hela sitt liv går det inte att vara utan, men en jakthund ska få jaga det den är framavlad för och kan jag inte erbjuda den det ska jag heller inte ha en sådan hund.

Möter oron också i arbetet

I sitt jobb på Svenska Kennelklubben har Björn kontakt med många andra jägare och hundägare.

– Jag den senaste tiden märkt att jag inte är ensam i mina tankar. Flera uppfödare jag pratat med funderar också på att lägga ner eller byta ras, säger han och fortsätter.

– Det går inte att beskriva situationen på annat sätt än att ens favoritsysselsättning har slagits i spillror.