P-A Åhlén är för många främst känd för sitt arbete med att bekämpa mårdhundar här i landet. Foto: Privat

Jägarröst i årets upplaga av Sommar i P1

P-A Åhlén, biologen som spenderat en överhängande del av sin aktiva yrkeskarriär med någon typ av jakt kopplad till forskning och förvaltning kommer snacka i Sveriges Radio P1 i sommar.

"}}

– Det ringde någon från Sveriges Radio och frågade om jag var politisk aktiv. När jag svarade nej frågade personen om jag ville sommarprata. Jag svarade ja direkt. Sedan kom ångesten, säger P-A.

P-A Åhlén är biolog och är en av de drivande krafterna bakom Svenska mårdhundsprojektet, som med tiden inkorporerat allt fler arter. I dag samsas mårdhundar med minkar, vattensköldpaddor, bisamråttor, nilgäss och stenmårdar.

Målsättningen är att utrota och decimera invasiva djurarter i Sverige.

– Tråden i programmet kommer vara vårt arbete med dessa invasiva arter, säger P-A och fortsätter.

– Vi har exempelvis fångat runt 100 vattensköldpaddor i sjöar och dammar i Sverige. Honorna gräver ner sina ägg men som tur har någon föryngring inte lyckats än. Det är för kallt i marken där de gräver ner dem. Svenska reptiler som sandödlor hittar soliga sandbankar eller som snokarna förmultnande material som alstrar värme via kompostprocesser där äggen utvecklas.

P-A Åhlén vill inte avslöja för mycket om innehållet i programmet men lovar att det kommer bli del prat om jakt också. Nu ska han sätta sig och skriva manus och välja musik.

– Jag tänkte att det bara skulle vara att välja mina tio favoritlåtar, men det gick inte. Musiken ska vara anpassad till innehållet så jag får klura lite. Det blir en bra blandning hoppas jag.

P-A Åhléns sommarprat kommer sändas den 19 augusti i P1.