Jägare i Gävleborg, som hade fullt drev och såg drevdjuret, kunde inte skjuta eftersom jakten stoppats på grund av könsbestämning. Foto: Gettyimages

Jägarkritik mot stopp i lodjursjakten för könskontroll

Länsstyrelsens försiktighetsåtgärd och stoppade lodjursjakt väcker irritation hos drabbade jägare i Gävleborg. – Varför litar man inte på att jägarna kan bedöma om det är en hona eller hane som skjutits, säger en jägare Jaktjournalen talat med.

På måndagen avblåste länsstyrelsen i Gävleborg den pågående lodjursjakten. Anledningen länsstyrelsens tjänstemän först skulle kontrollera könen på de fällda lodjuren. Länsstyrelsen har infört en så kallad honkvot i jakten – max sju vuxna honor får fällas. När länsstyrelsen blåste av jakten hade fem honom fällts. – Vi hade fullt drev för hunden och lodjuret gick förbi passkyttar som inte kunde skjuta. Vi fick heller inget besked om hur lång tid länsstyrelsens kontroll skulle ta. När det väl blev jakt igen var det för sent och jag fick koppla hunden i kolmörker, säger en irriterad jägare. Han menar att länsstyrelsens personal gott och väl kan lita på jägarnas bedömning om det är en hona eller hane som skjutits.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu