2022 års licensjakt på lodjur närmar sig och flera länsstyrelser har fattat beslut om tilldelning. Foto: Mikael Moilanen

Hunden nästan ihjälkörd när lodjur fälldes i Västmanland

Det var ytterst nära att rysstövaren Kosken blev ihjälkörd när ett lodjur på söndagen fälldes i Fagersta i Västmanland. – Bilarna var bara meter ifrån honom, berättar jaktledaren.

När Jaktjournalens utsände anländer till skottplatsen står det två fina rådjur och betar på en vall medan snöblandat regn faller tungt från den grå himlen. Lyssnar man riktigt noga, och har livlig fantasi, kan man förnimma att rådjuren tackar för friden som nu lägrat sig när en av traktens predatorer är borta. – Jag var beredd att springa ned till vägen och försöka få tag på hunden, men då kom drevet här i ungskogen, berättar hundföraren som också fick skjuta.

Fick bilarna att sakta ned

Jaktledaren startade sin dag långt innan det ljusnat. Vid femtiden var han ute och letade spår. Omkring halv nio hittade han alldeles färska spår och ryska stövaren Kosken och hans husse ringdes in tillsammans med sex passkyttar. Jaktjournalens utsände var nyfiken och ringde jaktledaren klockan 13.16. Då lät han starkt ångestladdad. – Hinner inte snacka – vi jagar, var det korta beskedet. När lodjuret är skjutet berättar han om dramatiken. Hunden var nära att stryka med på en farliga 90-vägen, där sportlovstrafiken varit tät hela dagen. – Jag sprang emot mötande trafik och viftade åt bilarna och fick dem att sakta in. Men det var bara meter från att hunden blev påkörd, berättar jaktledaren.

Lodjuret gjorde front mot hunden

Två och ett halvtårige Kosken gjorde ett fenomenalt jobb. Det var stånd och gångstånd och han höll sig på så behörigt avstånd att han gick ur bataljen utan en enda rispa. – Katten var tuff – den gick aldrig i trä utan gjorde front mot hunden, berättar jaktledaren. Den dramatiska övergången över 90-vägen gjorde att hundföraren var beredd att springa ned till vägen för att försöka koppla hunden. Men då kom drevet förbi honom. – Den kom i ungskogen på bra hagelhåll. Jag sköt och den lade sig nästan omedelbart. Hunden låg max en minut efter, berättar hundföraren. Kvoten i Västmanland var bara ett lodjur och därmed är årets jakt över. – Det är en klen tilldelning, säger jägarna samfällt.

Förväntade sig snabb jakt

Någon kvart senare anländer Daniel Mallwitz och Sofia Sollenberg från länsstyrelsen i en stor fyrhjulsdriven picup. Vi slänger lite käft. – Idag var ni tvåa på pucken. Jag hann före er hit, säger jag, icke utan stolthet. – Jag tycker att vi alltid är tvåa, svarar Daniel Mallwitz. – Jasså. Seriöst, det gick snabbt med jakten i Västmanland. – Vi tycker att det gick långsamt. Vi tänkte att det skulle vara över väldigt snabbt med tanke på nysnön som kom, säger Sofia Sollenberg. Lodjuret som fälldes i Fagersta var en hona som vägde 16 kilo. I ena örat hade hon en gammal skada som såg ut att ha tillfogats henne i ett slagsmål. Maila bilder och jaktberättelser från din lyckade jakt till

redaktionen@jaktjournalen.se eller sms:a till: 070-453 94 82. Vi behöver minst en bild och några rader om jakten. Och skicka med din adress! Som tack startar vi nämligen upp en prenumeration på tre månader.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21