Monica Engberg ringde omedelbart till polisen när hon kört på ett rådjur. Eftersöktet kom dock att dröja närmare 11 timmar. Foto: Privat

Eftersöket dröjde elva timmar när Monica anmälde viltolycka

Monica Engberg körde på ett rådjur och anmälde omedelbart viltolyckan till polisen. Men det kom att ta närmare elva timmar innan en eftersöksjägare blev kontaktad och åkte ut på uppdraget.

"}}

– Det ska inte ta elva timmar, det är fel, säger Lars Fredin, länsansvarig för trafikeftersök vid polisen i Gävleborg.

Det var vid 06.20-tiden på morgonen som flera rådjur hoppade ut framför Monica Enbergs bil i Kilafors i Hälsingland. Hon körde på ett av dem.

– Det dunsade till och när jag tittade satt det rådjurshår kvar framme i fronten, berättar Monica.

Gjorde som lagen föreskriver

Hon gjorde precis som lagen föreskriver – anmälde olyckan till polisen omedelbart. Det finns gott om rättsfall med människor som dröjt med att anmäla viltolycka och dömts till böter för det.

– Jag mådde dåligt när jag tänkte på rådjuret som jag skadat. Därför bad jag polisen att eftersöksjägaren skulle återkoppla till mig och berätta hur det gått, säger Monica.

Men under dagen hörde hon inget mer om ärendet. Via bekanta fick hon tips om vilka eftersöksjägare som kunde ha blivit utskickade till olycksplatsen. Hon ringde dem, men ingen av dem hade hört någonting från eftersöksansvarig samordnare.

Vid 15-tiden på eftermiddagen var Monica så upprörd att hon rök ihop med en kvinnlig anställd som svarade hos polisen. Polisen och eftersöksjägare har inte tid att återkoppla till olycksdrabbade var beskedet.

Utringd klockan 17

Vid 17-tiden ringde det i Monica telefon.

– Då var det en eftersöksjägare som berättade att han precis blivit utringd till viltolyckan. Men herre Gud, det hade ju gått nästan elva timmar, konstaterar Monica.

Klockan 18.30 hade eftersöksjägaren spårat upp rådjuret och konstaterat att det inte uppvisade några tecken på att vara skadat. Det friskförklarades.

Monica skrev en insändare i Helahälsingland och berättade om händelsen. Hon fick svar direkt från polisen, som meddelade att den eftersöksansvarige samordnaren i området kontaktades klockan 06.45 och klockan 11.39 och att eftersöksjägaren som slutligen åkte ut meddelade klockan 18.35 att uppdraget var utfört.

”Något som gått fel”

Eftersöksjägaren bekräftar för Jaktjournalen att han fick uppdraget klockan 17. I övrigt hänvisar han till polisens eftersöksansvarige i Gävleborg, Lars Fredin.

– Ibland kan det hända att det dröjer med eftersök, om man bedömer att det inte går att genomföra säkert vid en viss tidpunkt. Men det ska inte handla om timmar, säger Lars Fredin.

Han har inte hört talas om Monica Engberg och hennes viltolycka innan Jaktjournalen ringer upp honom.

– Jag vet inte vad som hänt i det här fallet. Men jag ska kolla upp det. Elva timmar ska det inte ta innan någon kommer ut till viltolycksplatsen. Det är något som gått fel här, säger Lars Fredin.