Curt Kvicker med de tre lodjur han fällde på samma pass. Bilden till vänster från Jaktjournalen nummer 3 1982.

Curt lyckades skjuta tre lodjur på samma pass

Enviken (JJ) Frågan är om någon svensk jägare varit med om en lika lyckad lodjursjakt som Curt Kvicker i Enviken i Dalarna. Han sköt tre lodjur på samma pass

Året var 1982 och normalt släppte Curt hundar eller skidade efter i lodjursspåren under jakterna. Den här gången stod han för ovanlighetens skull på pass. – Vi hade åkt skidor och spårat lodjur en mil och gjort en ring runt Vockelberget. Vi visste att vi hade fem lodjur inne i ringen, berättar Curt. Man var totalt ett tiotal jägare och en kille gick efter i lodjursspåren medan de andra satt på pass. – Jag stod i en brant bergsluttning och hörde en passkytt längre bort börja prata. Jag tänkte att lodjuren hade gått ut och började fundera på att lämna passet. Men det satt också en passkytt längre upp i berget och jag tänkte att jag inväntar honom, berättar Curt.

Inga radioapparater

Jägarna hade inga radioapparater, men Curts intuition visade sig vara rätt – lodjuren hade lämnat såten. Men plötsligt var de på väg in i ringen igen. Curt hörde ett frasande ljud snett bakom ryggen. – Jag jagade med drilling och sköt båda hagelpiporna mot lodjuret. Då kom nästa och den sköt jag med kula. Sedan kom ett tredje och jag hann bryta vapnet och få iväg ett hagelskott till, berättar Curt.

Rekord?

Helt fantastiskt utdelning, hona med två ungar fällda på samma pass, inom loppet av något tiotal sekunder. – Det var de första och enda lodjuren jag lyckats skjuta. Vi var ett gäng jägare som lade ned mycket tid på lodjursjakt. Vi hade en väldigt stark lodjursstam här på den tiden och vi hittade slagna rådjur i trädgårdarna och det var ju inte så roligt, berättar Curt. Finns det någon jägare i Sverige som upplevt samma sak – att få skjuta tre lodjur på samma pass? Hör av dig till Jaktjournalen om du känner till någon.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

I morgon torsdagen den 1 mars startar lodjursjakten i år och Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka jakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på lodjur och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten. Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.