Renar och vargar är omöjligt att kombinera, enligt samebyarna i Jämtland som nu överklagar beslutet att länet ska ha vargrevir med valpar, Arkivbild: Gettyimages

Ännu en rättstvist väntar om vargarna i Jämtland

Nu blir det ännu mer domstolsförhandlingar om vargreviret som Naturvårdsverket bestämt ska få finnas i renskötselområdet i Jämtland. Naturvårdsverket håller fast vid sin inslagna linje och nu drar de berörda samebyarna igång en rättsprocess.

– Naturvårdsverket har inga fakta. Det är helt horribelt, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby, till Jaktjournalen. Det handlar om ett vargrevir som kallas Krokvattnet och som delas mellan Gävleborgs län och Jämtlands län. Jämtland är drabbat längst ned i det sydöstra hörnet. Länsstyrelsen i Jämtland fann fem vargar i reviret första gången man inventerade. Tre av dem sköts i skyddsjakt och man trodde att alfaparet fällts. Men det visade sig att endast hannen tagits bort och tiken antas leva kvar i området. Förvaltningsrätten stoppade skyddsjakten. – Vi har överklagat. Det är viktigt för oss att domstolarna fastställer vad som egentligen kan räknas som allvarlig skada för rennäringen, berättar Niklas Rumm, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera