18.800 kronor kostar det en man i Sörmland som inte anmälde en viltolycka omedelbart. Arkivbild: Gettyimages

18.800 kronor i böter för sent anmäld viltolycka

Mannen sa först att han kört på ett rådjur, sedan ändrade han det till en hare. Nu har mannen dömts till 18.800 kronor i böter.

SVT Sörmland berättar att mannen var inblandad i viltolycka mellan Eskilstuna och Strängnäs i juni 2018. En vecka efter olyckan sade mannen till handläggare på sitt försäkringsbolag att det var ett rådjur han kört på. Han ska ha beskrivit olyckan detaljerat – exempelvis att rådjuret flög 10-15 meter efter kollisionen. Försäkringsbolagets representant ville ha diarienummer som visade att mannen anmält viltolycka. Först då kontaktade mannen polisen.

Googlade

Men sedan ändrade mannen sin berättelse och hävdade att det var en hare han kört på. Vid förhandlingarna i tingsrätten hävdade mannen att hans artkunskaper är dåliga och att han googlat på de båda djurarterna och kommit fram till att det var en hare han kört på. Tingsrätten tror honom inte utan har utdömt 40 dagsböter, sammanlagt 18.800 kronor för förseelse mot jaktlagen. Brottet består i att han inte anmälda viltolyckan omedelbart.