Jaktnyheter

Nya krav från polisen stoppar träning på jaktskyttebana

Älgbanan i Åsele är stängd efter polisens inspektion. Bilden tagen vid en annan skjutbana. Foto: Gettyimages
Älgskyttebanan på jaktskytteklubben i Åsele är stängd efter att polisen genomfört en inspektion. Klubben har inte råd att genomföra de förändringar som polisen krävt.
Västerbottens Folkblad rapporterar i sin pappersupplaga om situationen vid jaktskyttebanan i Åsele. Bakgrunden är att det numera är polisen som besiktar skyttebanor. – Vi har en markeringsram av en gummiduk som sitter i en träram gjord av tre centimeter tjock furu. Besiktningspersonen hävdade att det gör att kulan kan rikoschettera uppåt – vilket vi inte var överens om, berättar Mikael Wahlberg, skjutbanechef, för Västerbottens Folkblad. Polisens synpunkter skulle innebära att kulfånget bakom älgfiguren måste höjas tre meter. Klubben har tagit in offerter och kostnaden för det skulle bli 650.000 kronor.

Ingen träning inför älgjakten

Konsekvensen har blivit att ingen skjutträning får genomföras på banan inför höstens älgjakt. – Följden blir att folk tränar på andra ställen. I grustag, på hyggen och över allt där folk tycker att det känns lämpligt att skjuta, säger Mikael Wahlberg till Västerbottens Folkblad. Klubben har dock fått signaler om att polisen eventuellt kommer att backa från sitt krav på tre meter högre kulfång. – Vi har bara fått ett muntligt besked än och vår bana är stängd tills vi fått det skriftligt. Vi måste ha papper i hand innan vi törs öppna, säger Mikael Wahlberg till Västerbottens Folkblad.