Ny dom i Förvaltningsrätten: Ruger RPR lämplig för jakt

Olle Lund i Örebro får rätt mot Polismyndigheten i striden om licens på en Ruger RPR. Förvaltningsrätten i Karlstad skriver i sin dom att bössan är lämplig för jakt, trots att den har vikbar och teleskopisk kolv.

Ruger RPR är inte olämplig för jakt, enligt Förvaltningsrätten i Karlstad. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om jägare som nekats licens på vapen eftersom de haft vikbara kolvar. Polisen anser att dessa är lättare att bära med sig gömda och kan användas av kriminella.

Det mest uppmärksammade fallet gäller Tikka T3 TAC A1, som Tobias Lindgren i Umeå beviljades licens på efter 21 månaders överläggningar i domstolar.

Polisen fortsatte dock neka andra personer licens på denna Tikka. Polisen hänvisade till en dom i Kammarrätten i Jönköping där en Ruger RPR med samma egenskaper, alltså vikbar kolv, godtogs som argument för att stoppa licens.

Läs om det här.

Ny dom i Förvaltningsrätten

Nu kommer dock en dom till rörande Ruger RPR, denna gång från Förvaltningsrätten i Karlstad.

Olle Lund i Örebro nekades i januari licens på Ruger RPR och polisen hänvisade återigen till den vikbara och teleskopiska kolven och hävdade att vapnet därmed inte är lämpligt för jakt.

Men nu har Olle Lund fått rätt. Förvaltningsrätten köper inte Polismyndighetens argumentation utan skriver i domen att vapnet är lämpligt för jakt. Rätten återsänder ärendet till Polisen för ny handläggning.

”Polismyndigheten har vid den nya prövningen att utgå från att det i målet aktuella vapnet inte är olämpligt för ändamålet jakt på grund av att det är försett med en vik- eller fällbar kolv”, skriver Förvaltningsrätten i Karlstad.

– Det ska bli intressant att se hur ärendet överklagas och hanteras framöver, om det tas upp i högre instans eller om Polisen följer domen i Förvaltningsrätten, säger Olle Lund till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼