Nu ska norrmännen ta reda på varifrån vargarna kom

Norge (JJ) Nu startar de norska försöken att ta reda på varifrån vargarna kom till Sverige och Norge.

Norska staten betalar en stor undersökning av vargarnas härkomst. Foto: Gettyimages

2016 beslutade norska Stortinget att den norska vargstammens genetiska bakgrund ska undersökas. En första rapport, som visade på liten andel hybrider, har redan levererats. Nu följer en större utredning kring vargarnas genetiska härkomst, skriver norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

Naturvitenskapelige Universitet, Vitenskapsmuseet (NTNU) har vunnit anbudsförfarandet och har nu tre år på sig att utreda vargstammens DNA.

Nya vargar

Det är sedan tidigare känt att den nuvarande vargstammen i Sverige och Norge inte är besläktad med den ursprungliga vargstammen. Det var nya vargar som dök upp, men ingen vet med säkerhet var vargarna kom ifrån när de första kullarna började födas i början av 1980-talet.

– Vi har en grov uppfattning och vet att vargarna kommer från den finsk-ryska populationen, men exakt vilka revir de kommer ifrån vet vi inte. Det hänger samman med att varken Finland eller Ryssland har lika god kunskap om vargarnas DNA som vi har, säger vargforskare Olof Liberg.

Mellan fem och tio miljoner kronor kommer den norska utredningen av vargarnas DNA att kosta. Utredningsarbetet startar efter nyår.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser