Nu ska norrmännen ta reda på varifrån vargarna kom

Norge (JJ) Nu startar de norska försöken att ta reda på varifrån vargarna kom till Sverige och Norge.

Norska staten betalar en stor undersökning av vargarnas härkomst. Foto: Gettyimages

2016 beslutade norska Stortinget att den norska vargstammens genetiska bakgrund ska undersökas. En första rapport, som visade på liten andel hybrider, har redan levererats. Nu följer en större utredning kring vargarnas genetiska härkomst, skriver norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

Naturvitenskapelige Universitet, Vitenskapsmuseet (NTNU) har vunnit anbudsförfarandet och har nu tre år på sig att utreda vargstammens DNA.

Nya vargar

Det är sedan tidigare känt att den nuvarande vargstammen i Sverige och Norge inte är besläktad med den ursprungliga vargstammen. Det var nya vargar som dök upp, men ingen vet med säkerhet var vargarna kom ifrån när de första kullarna började födas i början av 1980-talet.

– Vi har en grov uppfattning och vet att vargarna kommer från den finsk-ryska populationen, men exakt vilka revir de kommer ifrån vet vi inte. Det hänger samman med att varken Finland eller Ryssland har lika god kunskap om vargarnas DNA som vi har, säger vargforskare Olof Liberg.

Mellan fem och tio miljoner kronor kommer den norska utredningen av vargarnas DNA att kosta. Utredningsarbetet startar efter nyår.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.
ANNONS ▼