Nu ska norrmännen ta reda på varifrån vargarna kom

Norge (JJ) Nu startar de norska försöken att ta reda på varifrån vargarna kom till Sverige och Norge.

Norska staten betalar en stor undersökning av vargarnas härkomst. Foto: Gettyimages

2016 beslutade norska Stortinget att den norska vargstammens genetiska bakgrund ska undersökas. En första rapport, som visade på liten andel hybrider, har redan levererats. Nu följer en större utredning kring vargarnas genetiska härkomst, skriver norska Miljödirektoratet på sin hemsida.

Naturvitenskapelige Universitet, Vitenskapsmuseet (NTNU) har vunnit anbudsförfarandet och har nu tre år på sig att utreda vargstammens DNA.

Nya vargar

Det är sedan tidigare känt att den nuvarande vargstammen i Sverige och Norge inte är besläktad med den ursprungliga vargstammen. Det var nya vargar som dök upp, men ingen vet med säkerhet var vargarna kom ifrån när de första kullarna började födas i början av 1980-talet.

– Vi har en grov uppfattning och vet att vargarna kommer från den finsk-ryska populationen, men exakt vilka revir de kommer ifrån vet vi inte. Det hänger samman med att varken Finland eller Ryssland har lika god kunskap om vargarnas DNA som vi har, säger vargforskare Olof Liberg.

Mellan fem och tio miljoner kronor kommer den norska utredningen av vargarnas DNA att kosta. Utredningsarbetet startar efter nyår.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser