Opinion

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Inhägnade hundlekplatser finns i kommuner där politikerna förstått vad hundägarskap handlar om. På bilden är det Jambo och Buster i rasande lek. Foto: Mikael Moilanen
Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.
Man blir varm i hjärtat när man ser alla inlägg från ambitiösa jägare som tränar sina jakthundar både fysiskt och psykiskt när det är utom jaktsäsongen. Facebook är fyllt av små filmsnuttar och berättelser om hundar som uppenbart haft turen att få rätt ägare. Man tränar sina hundar i spår och lydnad och motionerar dem med exempelvis cykel- och simträning. Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig.

En social varelse

Hunden är en i grunden social varelse, som människan lyckades tämja och börja använda just på grund av sin samarbetsvilja. Ju mer du umgås med hunden och uppträder lugnt och sansat, desto mer kommer hunden att uppfatta dig som flockens ledare. Den sorgliga sanningen är att de allra flesta hundar förväntas ligga tysta och stilla 23 timmar per dygn. De ska resa sig och äta och dricka vatten, och när de rastas, men annars är de förpassade till ett liv i stillaliggande passivitet. Hundar som fostras på det sättet kommer aldrig att värdera samvaro med sin husse eller matte. När de väl kommer loss i skogen jagar de på egen hand, helt utan kontakt med flocken eller flockledaren. Med andra ord får vi precis de hundar vi förtjänar.

Gå på aktion med hunden

Ta med hunden på auktion, vetja. Trångt med folk och andra hundar, massor av intryck, med en lugn och stadig flockledare – bättre hjärngympa och social träning kan en hund inte få. Låt den vara med på kafferepen och vid middagsbjudningarna, och gå stadspromenader. Ro och låt den simma bredvid båten. Cykla när det inte är för varmt – på somrarna blir det vanligtvis väldigt tidiga mornar.

Kommunala hundlekplatser

Den som har turen att bo i en kommun där politikerna fattar vad hundägarskap handlar om, ska söka upp de kommunala hundlekplatserna. Där får hundarna komma loss under trygga former, trots att det är yngelperiod i naturen. Där kan man stimulera dem med olika sökövningar som stärker samarbetet. I min kommun, Fagersta, har kommunpolitikerna röstat ned ett medborgarförslag om hundlekplats. Ett av argumenten är att det finns mycket skog kring Fagersta där hundarna kan löpa fritt. Man tar sig för pannan. Jag tar alla chanser och släpper mina hundar på hundlekplatser i andra kommuner, när vi besöker dem. Hockeyrinkar, ridhus, inhägnader av olika slag, funkar också för övningar och lek för våra jakthundar.