Norsk myndighet vill inte ha björnjakt med stövare

Norge (JJ) Björnjakt med drivande hund kommer inte att tillåtas i Norge. Det är förslaget från statliga myndigheten Miljödirektoratet.

Norsk myndighet vill att det blir fortsatt förbjudet att jaga björn med stövarraser. Foto: Gettyimages

Tidningen Jakt & Fiske, som ges ut av Norges Jägar- och fiskarförbund, skriver att Miljödirektoratet föreslår Klimat- och miljödepartementet i Norge att säga nej till drivande hundar vid björnjakt. Idag får björnen endast jagas med hundar av spetsras.

Norska myndigheter och exempelvis skadedrabbade fårägare har sneglat på den effektiva björnjakten med drivande hundar i Sverige. I flera år har det diskuterats om jaktformen borde bli tillåten även i Norge.

Jakt & Fiske skriver att Miljödirektoratet bland annat tagit fasta på den forskarrapport som tidigare i år visade att kan hundar kan stressa björnar.

Dömer ut rapporten

Men undersökningen har dömts ut av bland annat Daniel Ligné, Svenska Jägareförbundet riksjaktvårdskonsulent.

– Mina farhågor besannas – det är baserat på väldigt klena underlag. Det man kan säga är att två stövare stressar mer än en spets, det är vad underlaget håller för, sa Daniel Ligné i Jaktjournalen när rapporten kom.

Läs hela intervjun med Ligné här.

Forskarna bakom rapporten från det norska forskningsinstitutet NINA medger själva att det krävs utökade studier för att utreda om stövarraser är mer stressande än spetsraser för björnarna.

AKTUELLT

Annonser