Norma 6XC – en riktig fullträff

Normas ammunitionsprogram med från vänster Jaktmatch, Diamond Line, Nosler BST och Oryx. Längst till höger en bäverpatron laddad med Hornady VMAX. Tävling har genom tiderna drivit vapen- och ammunitionsutvecklingen framåt. För jakt finns hur många kalibrar som helst och de flesta duger till det som behöver göras. Inom tävlingsverksamheten har strävan alltid varit att försöka hitta det lilla extra. Den senaste uppmärksammade kalibern är 6 XC. En vass uppstickare och suverän till jakt.

6,5×55 och . 308 Win har varit de stora ”aktörerna” i det nationella skyttet. 6 millimeter med olika hylsutformningar har varit precisionsskyttarnas val under många år. Redan 1994 vid VM i Italien sköt Bernd Ruckler 600 poäng med 6 PPC i hastigheter över 930 m/s. 6 PPC följdes av 6 BR som egentligen bara hade en annan hylsa som passade i vanliga mekanismer. Prestandamässigt var det ingen större skillnad. 6 mm-patronernas stora fördel vid sidan av mindre rekyl är mindre vindkänslighet. Nu är det 6 XC som är den ”stora” kalibern.

David Tubbs konstruktion
Patronen konstruerades för många år sedan av den i skyttesammanhang välkände David Tubb som har vunnit många NRA Long Range Championship, NRA High Power Championship och Camp Perry Championship med sin egenkonstruerade 6 XC. Under 2007 kontaktade David Tubb Norma och ett samarbete etablerades som sedan dess har varit en framgångssaga.
Team Norma har också framgångsrikt använt 6 XC bland annat vid VM 2007 och det svenska laget vid EM 2009. Nu har Norma ett färdigt ammunitionsprogram och Blaser och Sauer har vapen och pipor i 6 XC.

Den träffbild som testvapnet och Normas Diamond Line presenterar  lämnar nästan inget att önska. 8 millimeter med benstöd och handen som  bakre stöd.

Uppgraderad 6 BR
6 XC är en uppgradering av 6 BR och används i första hand för tävlingsskytte på 300 meter men även upp till 1 000 yards i USA. Jaktmässigt är prestandan inte långt ifrån .243 Win som ofta är lite känslig och kräver mycket experimenterande för att skjuta bra, särskilt vid handladdning kan .243 Win vara retsam.
6 XC-hylsan har stor tändhatt och kalibern en räffelstigning med ett varv på åtta tum. Det betyder att alla kulor som väger 115 grains eller mindre kommer att ha tillräcklig rotation för att stabiliseras.
I dagsläget är det Blaser och Sauer som erbjuder pipor i 6 XC till sina vapen. Blaser till R8 och Sauer till 202. Naturligtvis går det att få en pipa i 6 XC monterad på andra vapen om vapensmeden har verktyg för att fräsa patronläget.
Norma fabriksladdar 6 XC med 95 grains Nosler BST, Berger 105 grains, 100 grains Oryx och Norma Jaktmatch. Alla dessa patroner skjuter mycket bra och presterar utmärkta träffbilder.
Norma tillhandahåller hylsor vilket gör att man slipper den tidsödande proceduren att forma om .22-250-hylsor. Laddverktyg har ta­gits fram av Redding och fler tillverkare kom­mer.

För handladdaren finns Redding laddverktyg och kulutbudet i 6 mm är mycket stort. Med handladdning kan även rena varmintpatroner till bäverjakten laddas om inte Nosler BST känns tillräckligt bra.
Laddata

6 XC tål många omladdningar. Hur många beror naturligtvis på patronläget och hur högt tryck man laddar. Utbudet av kulor är mycket stort för träning, tävling och jakt, hårdare ku­lor för rådjur men även varmintkulor för bäver.
Norma presenterar på sin hemsida ett antal laddata som kan vara en början för hemmaladdaren. Jaktforumet Robsoft har ”trådar” för 6 XC som också ger vägledning.

För jakt med precision
Det är i de jaktliga situationer där skjutavstånden kan bli långa som 6 XC kommer mest till sin rätt. Toppfågeljakten är kanske det tydligaste fallet där Bergerkulan kommer till sin rätt. Med Oryx i loppet har man en utomordentlig rådjurspatron och nu när klass 2 är tillåtet vid säljakten kommer 6 XC med säkerhet att prövas med framgång.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser