Hårkorset

Krönika: ”Norge startar nytt center för rovdjur – hurra”

Norge startar rovdjurscenter i vargzonen. Det är bra så länge man säkerställer att informationen objektiv, tycker Jaktjournalens Mikael Moilanen. Foto: Gettyimages, montage
Det är jättebra att den norska regeringen vill starta ett nytt rovdjurscenter i Hedmark. Ju mer människor lär sig om exempelvis varg, desto mer kritiska kommer de att bli, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.
På tisdagen berättade den norska regeringen på sin hemsida, att ett nytt rovdjurscenter ska skapas i Hedmark, alltså inom den norska vargzonen. Det finns nämligen en villfarelse om att konflikten med rovdjur, framförallt varg, bottnar i okunskap och egentligen handlar om sagoföreställningar som människor bär med sig av gammal hävd. Blir befolkningen bara objektivt informerad, så finns ingen konflikt, verkar exempelvis den norska regeringen tro. Den skriver: ”Regeringen vill etablera ett nytt auktoriserat besökscenter för rovdjur i Hedmark, och ger 2,5 miljoner kronor till detta i reviderad budget för 2019. Rovdjurscentrena förmedlar objektiv kunskap om rovdjuren och genom uppsökande verksamhet.”

Inte riktigt sant

Nja, det där om objektiv kunskap är inte riktigt sant – statliga myndigheter tenderar nämligen inte alls att berätta den objektiva sanningen om rovdjur. All möjlig okunskap, som bottnar i förblindad rovdjursglorifiering, sprids även av offentliga kanaler. Genom åren har det handlat om allt ifrån att exempelvis vargen i Sverige och Norge är en fennoskandinavisk art, som skulle vara speciellt utrotningshotad och skyddsvärd, till att vargen har en ekologisk roll i naturen. Ingenting av det är sant. Vargen är inte på något sätt utrotningshotad utan finns i starka bestånd öster om oss. Och vi har inte sett något ekosystem kollapsa när vargen var försvunnen. Det är bluff och båg och handlar till stor del om obskyra krafter som försöker få stopp på mänsklig jakt.

Fakta från ekologer

15 ledande ekologer i Sverige påtalade det i en debattartikeln i fina Dagens Nyheter för några år sedan – att det behövs minst 4 000 vargar i Sverige för att påverka den ekologiska mångfalden i landet. Vargvärnarna borde säga som det är istället: Vargen, precis som exempelvis sälen, har blivit en symbol för människans påstådda rovdrift av planeten och miljörörelsen försöker rida på den vågen. De 15 ekologernas debattartikel problematiseras dock inte i värnarkretsar. Jag har delat den på några av de heligaste facebooksidorna för rovdjurextremister, men det är tyst som i graven. Istället trummar man på med sedvanligt tungomålstalande om hur söt och viktig vargen är, och hur hemsk människan är, speciellt den som jagar. Den sorgliga sanningen är att rovdjuren bara skapar elände för de människor som försöker syssla med gröna näringar, alltså djuruppfödning och jakt. Här kan människan dock välja hur stort lidande ska vara för drabbade människor. Färre rovdjur = mindre lidande. Väldigt enkel logik.

Vad är värst för bytesdjuret?

Årtionden av rovdjurspropaganda går inte omärkt förbi. Jag minns själv min lärare i första klass när hon läste högt ur diverse rovdjursförskönande sagoböcker tidigt på 1970-talet. Jag var en av dem som hjärntvättades att tro att allting skulle gå åt helvete om det exempelvis inte fanns vargar i massor Och nu försöker bland annat den norska regeringen fortsätta framgångssagan med den vilseledande propagandan: Allt ordnar sig bara rovdjuren får leva jättemycket. Men jag ropar hurra när jag läser om det nya rovdjurscentret som planeras i vargzonen i Norge. Ju mer objektiv kunskap som förmedlas, desto mer kommer människor att ifrågasätta varför rovdjuren ska gå före mänskliga verksamheter. Människor kommer också att börja fundera på om det verkligen är värre för ett djur att dö av en gevärskula än ätas levande av exempelvis varg. Heja Norge! Men säkerställ att informationen verkligen är objektiv.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21