Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Stämningen var i hätsk i kommentarsfältet när Svenska Rovdjursföreningen och enskilda debattörer spekulerade i tjuvjakt. Foto: Mikael Moilanen

När sändarhalsbandet på varghanen i Juvbergsreviret skickade ett så kallat mortalitetslarm som talade om att vargen var död, började det spekuleras i sociala medier. På Svenska Rovdjursföreningens facebooksida skrev man att vargen ”sannolikt var tjuvjagad”, vilket skapade upprörd stämning i kommentarsfältet.

En av alla kommentarer stack ut från de andra. Det var naturbevakaren på länsstyrelsen i Dalarna, Mats Hallin som skrev:

”När ska myndigheterna vakna och ta tag i denna fruktansvärda ökande utveckling. Man blir så förbannad… Sluta dalta med dessa kriminella personer!”

Sparkad av en älg

Men redan klockan 08.20 i morse lades förundersökningen kring illegal vargjakt ner då Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), uteslutit gift, skottskador eller ihjälkörning med bil och således kommit fram till att vargen dött av naturliga orsaker, sannolikt ihjälsparkad av älg.

Varför skriver du så här som tjänsteman på länsstyrelsen?

– Vad jag gör på min fritid är inget jag behöver prata med dig om så länge jag inte gör något olagligt, svarar Mats Hallin.

Men anser du inte att det är olämpligt att döma så här som tjänsteman? Nu visade det ju sig att det inte handlade om tjuvjakt.

– Jag har ingen insyn i just detta ärendet, utan jag uttryckte mig mer generellt. Jag är upprörd över illegal jakt rent generellt och tycker inte man ska dalta med dem som håller på med det.

Men den här vargen blev ju inte illegalt dödad.

– Nej det här kanske landade lite fel. Det var en generell reaktion. Det var fel av mig att gå ut och kommentera innan det var utrett. Jag kan plocka bort kommentaren.

Kan du förstå att jägare blir upprörda över detta?

– Folk är välkomna att ringa mig, jag pratar med alla människor. Jag försvarar ofta jägarkåren och har väldigt många vänner som är jägare.

Daniel Sanchez
daniel.sanchez@jaktjournalen.se
0300-306 21

Naturbevakare Mats Hallin, till vänster, under en besiktning av ett skjutet lodjur i mars. Nu ångrar Hallin sin kommentar om den döda vargen i norra Värmland. Den andre besiktningsmannen är Bert Eriksson. Foto: Mikael Moilanen

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser