Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Stämningen var i hätsk i kommentarsfältet när Svenska Rovdjursföreningen och enskilda debattörer spekulerade i tjuvjakt. Foto: Mikael Moilanen

När sändarhalsbandet på varghanen i Juvbergsreviret skickade ett så kallat mortalitetslarm som talade om att vargen var död, började det spekuleras i sociala medier. På Svenska Rovdjursföreningens facebooksida skrev man att vargen ”sannolikt var tjuvjagad”, vilket skapade upprörd stämning i kommentarsfältet.

En av alla kommentarer stack ut från de andra. Det var naturbevakaren på länsstyrelsen i Dalarna, Mats Hallin som skrev:

”När ska myndigheterna vakna och ta tag i denna fruktansvärda ökande utveckling. Man blir så förbannad… Sluta dalta med dessa kriminella personer!”

Sparkad av en älg

Men redan klockan 08.20 i morse lades förundersökningen kring illegal vargjakt ner då Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), uteslutit gift, skottskador eller ihjälkörning med bil och således kommit fram till att vargen dött av naturliga orsaker, sannolikt ihjälsparkad av älg.

Varför skriver du så här som tjänsteman på länsstyrelsen?

– Vad jag gör på min fritid är inget jag behöver prata med dig om så länge jag inte gör något olagligt, svarar Mats Hallin.

Men anser du inte att det är olämpligt att döma så här som tjänsteman? Nu visade det ju sig att det inte handlade om tjuvjakt.

– Jag har ingen insyn i just detta ärendet, utan jag uttryckte mig mer generellt. Jag är upprörd över illegal jakt rent generellt och tycker inte man ska dalta med dem som håller på med det.

Men den här vargen blev ju inte illegalt dödad.

– Nej det här kanske landade lite fel. Det var en generell reaktion. Det var fel av mig att gå ut och kommentera innan det var utrett. Jag kan plocka bort kommentaren.

Kan du förstå att jägare blir upprörda över detta?

– Folk är välkomna att ringa mig, jag pratar med alla människor. Jag försvarar ofta jägarkåren och har väldigt många vänner som är jägare.

Daniel Sanchez
daniel.sanchez@jaktjournalen.se
0300-306 21

Naturbevakare Mats Hallin, till vänster, under en besiktning av ett skjutet lodjur i mars. Nu ångrar Hallin sin kommentar om den döda vargen i norra Värmland. Den andre besiktningsmannen är Bert Eriksson. Foto: Mikael Moilanen

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser