Mystiska varghanen kvar i trakterna av Stenungsund

Den varghane, som ska vara en direkt avkomma efter en finsk-rysk vargtik, är ett år efter upptäckten kvar i trakterna av Stenungsund. Tiken som födde honom är alltjämt försvunnen.

Varghanen är ett mysterium. Hans mor ska var från Finland-Ryssland men hon är aldrig konstaterad varken i Sverige eller Norge. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Det var i slutet av januari 2018 som länsstyrelsens personal säkrade spillning efter en hanvarg som fötts av en finsk-rysk vargtik. Han går tillsammans med sin far men tiken har aldrig konstaterats varken i Sverige eller Norge.

– Genetikerna är överens om att tiken kommit från Finland-Ryssland, och man har uteslutit att hon skulle vara en avkomma efter de finsk-ryska vargarna i Tivedenreviret. Hon kommer från en annan släktgren, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Stor hjälp av jägarna

Varken alfahanen eller den så kallat genetiskt viktiga hanvargen revirmarkerar. Men de rör sig fortfarande i samma område i Stenungsund.

– Strax före jul fick vi in en spillning som visar att han var kvar i trakten. Ibland går han tillsammans med fadern, exempelvis vid slagna byten. Vi har stor hjälp av jägarna som hjälper oss att samla in spillningsprover för DNA-analys, säger Nelly Grönberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser