Mystiska varghanen kvar i trakterna av Stenungsund

Den varghane, som ska vara en direkt avkomma efter en finsk-rysk vargtik, är ett år efter upptäckten kvar i trakterna av Stenungsund. Tiken som födde honom är alltjämt försvunnen.

Varghanen är ett mysterium. Hans mor ska var från Finland-Ryssland men hon är aldrig konstaterad varken i Sverige eller Norge. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Det var i slutet av januari 2018 som länsstyrelsens personal säkrade spillning efter en hanvarg som fötts av en finsk-rysk vargtik. Han går tillsammans med sin far men tiken har aldrig konstaterats varken i Sverige eller Norge.

– Genetikerna är överens om att tiken kommit från Finland-Ryssland, och man har uteslutit att hon skulle vara en avkomma efter de finsk-ryska vargarna i Tivedenreviret. Hon kommer från en annan släktgren, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Stor hjälp av jägarna

Varken alfahanen eller den så kallat genetiskt viktiga hanvargen revirmarkerar. Men de rör sig fortfarande i samma område i Stenungsund.

– Strax före jul fick vi in en spillning som visar att han var kvar i trakten. Ibland går han tillsammans med fadern, exempelvis vid slagna byten. Vi har stor hjälp av jägarna som hjälper oss att samla in spillningsprover för DNA-analys, säger Nelly Grönberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser