Mystiska varghanen kvar i trakterna av Stenungsund

Den varghane, som ska vara en direkt avkomma efter en finsk-rysk vargtik, är ett år efter upptäckten kvar i trakterna av Stenungsund. Tiken som födde honom är alltjämt försvunnen.

Varghanen är ett mysterium. Hans mor ska var från Finland-Ryssland men hon är aldrig konstaterad varken i Sverige eller Norge. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Det var i slutet av januari 2018 som länsstyrelsens personal säkrade spillning efter en hanvarg som fötts av en finsk-rysk vargtik. Han går tillsammans med sin far men tiken har aldrig konstaterats varken i Sverige eller Norge.

– Genetikerna är överens om att tiken kommit från Finland-Ryssland, och man har uteslutit att hon skulle vara en avkomma efter de finsk-ryska vargarna i Tivedenreviret. Hon kommer från en annan släktgren, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Stor hjälp av jägarna

Varken alfahanen eller den så kallat genetiskt viktiga hanvargen revirmarkerar. Men de rör sig fortfarande i samma område i Stenungsund.

– Strax före jul fick vi in en spillning som visar att han var kvar i trakten. Ibland går han tillsammans med fadern, exempelvis vid slagna byten. Vi har stor hjälp av jägarna som hjälper oss att samla in spillningsprover för DNA-analys, säger Nelly Grönberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼