Mystiska varghanen kvar i trakterna av Stenungsund

Den varghane, som ska vara en direkt avkomma efter en finsk-rysk vargtik, är ett år efter upptäckten kvar i trakterna av Stenungsund. Tiken som födde honom är alltjämt försvunnen.

Varghanen är ett mysterium. Hans mor ska var från Finland-Ryssland men hon är aldrig konstaterad varken i Sverige eller Norge. Bild: Hitta.se och Gettyimages

Det var i slutet av januari 2018 som länsstyrelsens personal säkrade spillning efter en hanvarg som fötts av en finsk-rysk vargtik. Han går tillsammans med sin far men tiken har aldrig konstaterats varken i Sverige eller Norge.

– Genetikerna är överens om att tiken kommit från Finland-Ryssland, och man har uteslutit att hon skulle vara en avkomma efter de finsk-ryska vargarna i Tivedenreviret. Hon kommer från en annan släktgren, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Stor hjälp av jägarna

Varken alfahanen eller den så kallat genetiskt viktiga hanvargen revirmarkerar. Men de rör sig fortfarande i samma område i Stenungsund.

– Strax före jul fick vi in en spillning som visar att han var kvar i trakten. Ibland går han tillsammans med fadern, exempelvis vid slagna byten. Vi har stor hjälp av jägarna som hjälper oss att samla in spillningsprover för DNA-analys, säger Nelly Grönberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser