Mynta – dovhjortsspecialist med franskt påbrå

Håkan Hemäng ror ut till Åländers ö där Mynta i dag ska släppas.Håkan Hemängs basset fauve de bretagne SE JCH SE UCH SE VCH Mynta har allt man kan begära av en drivande jakthund. Bra sök, tätt skall och en härlig jaktlust. Dessutom är hon lyhörd. En jakt med Mynta gör sällan någon besviken. Text och foto: Per Jonsson

Sexåriga Mynta har släppts på stigen och dragit i väg. Hon vinner terräng och är redan 300 meter bort när vi hör hennes första väckskall. Hon försvinner bakom ett berg och när vi åter hör henne är drevet i full gång. Det sjunger över Åländers ö i Rimforsa där vi för dagen jagar.

Drevdjuret, en fin liten skovel, trippar förbi oss på mindre än 50 meter.
Tidig jaktlust

Håkan Hemäng, Brokind, skaffade Mynta för sex år sedan. Han hade en klar bild av vad han ville ha. Tidigare hade petit basset griffon funnits i hushållet men de ville aldrig jaga dovhjort. Eftersom Hå­kan jagar i ett område med mer tal­rik dovhjortsstam än rådjursstam behövdes en hund som tyckte om hjortdrev.
– Jag ville ha en hund som hade kortare drevtider än drevern och längre ben än tax.
Valet föll till slut på en fauve och redan efter tre månader förstod Håkan att han hade ett ämne med mycket jakt i.
– Jag var ute på dovpürsch och hade hunden med mig. När jag gick över en vall fick hon gå lös. Hon började rota direkt och gläfsa. Jag fick ta henne så att det inte skulle bära i väg. I oktober samma säsong drog hon i väg på två sökrundor på fem respektive tio minuter. Efter det släppte jag henne inte mer. Hela första säsongen ägnades i stället åt viltspårträning, säger Håkan Hemäng.

Mynta kommer dundrande i drevlöpan och skäller för glatta livet.
Upptag direkt

Mynta, eller Mossa som hon kal­las till vardags, har varit uppe hos Håkans jaktkamrat Ingemar Johansson och vänt. Drevet buktade dock en bit från hans pass så vi vet fortfarande inte vad hon driver. Det verkar som om ekipaget är på väg åt vårt håll och Håkan tar sig därför ner i en gallrad grovskog och ställer sig på pass.
Nu hörs hundens skall riktigt bra. Ön är rätt kuperad men nu har vi bara skog emellan oss och drevets riktning är rätt emot oss. Snart dyker en ung skovelhjort upp. Dessvärre är det brunstuppehåll och skjutförbud på handjur så Håkan kan säkra bössan igen. Hjorten har inte speciellt bråttom och vi får skottläge efter skottläge mot stillastående mål.
I höjd med oss buktar drevet tillbaka och Mynta, som ligger två minuter efter drevdjuret, kopplas upp.
– Vi får försöka få tag på hind och kalv eller rådjur, säger Håkan medan han håller Mynta hårt i kopplet. Hon tycker inte alls det är roligt att få avbryta sitt drev efter bara 20 minuter.

Championat säsong två

Efter en första säsong med intensiv spårträning inledde Håkan och Mynta säsong två med regelrätta frisök.
– Nu var hon mogen att få jaga. Jag visste ju att hon hade lusten så det var bara att sätta i gång. Direkt märkte jag att söket var bra. Hon gick ut flera hundra meter på sina sökturer. Första drevet var på 20 minuter. Det hade vi den tredje oktober.
Injagningen skedde på egen hand utan jaktkamrater eller vapen.
– Jag ville att hunden skulle få lugn och ro. Det blir lätt stressigt när gubbarna står och väntar på pass. Nu fick hunden jobba helt ostört. Ville hon rota i spår fick hon det och dreven avslutades när hon själv ville.
Så höll Håkan och Mynta på hela hösten. Två till tre dagar i veckan fick hon jaga för egen maskin. Ibland blev det en heldag i skogen med flera drev. Ibland var de två bara ute en timme eller två.
I december den säsongen starta­des Mynta på jaktprov. De tre föl­-
jande proven i januari resulte­ra­de i lika många ettor. Titeln svensk
jaktchampion var erövrad. Dess­­-
utom blev hon årets drevprovs­hund i både bassetklubben och fauveklubben.
– Det hade jag inte räknat med. Jag visste inte ens att utmärkelsen fanns, säger Håkan och skrattar.

Buktar fint
Ingemar har sett hind och kalv från passet och vi går dit och släp­per Mynta. Hon kickar i gång direkt och vi tar höjd på en bergstopp mitt på ön. Utsikten är vidsträckt över ön som är en mil i omkrets.
Drevet buktar gång på gång precis nedanför berget i en tät granplantering. Men efter tre vändor bryter sig djuren loss och går i väg. Mynta hänger i bra och trots att hon är mer än en kilometer bort hör vi henne tydligt.
Hinden och kalven verkar inte vara förtjusta över förföljandet och drevet rör sig ända ut till en udde längst bort på den långsträckta ön. Där blir det tvärstopp. Hjortarna har gått i vattnet. Drevet fick gå i närmare en timme innan Mynta fick bita i det sura äpplet. Hon tar bakspåret tillbaka till oss, men genar när hon hör Håkan vissla.

Det blir mest dovhjortsdrev på hemmamarkerna för Mynta och Håkan Hemäng.Skall och sök
De egenskaper som Håkan värderar högst är Myntas sök och skall. Genom dessa egenskaper har hon också presterat fina resultat på jaktprov. Håkan kan dessutom blåsa av henne från drev och det gör att hon på prov kan göra flera drev.
– När vi kvalade till basset-SM 2010 gjorde hon fyra raka 60-minutersdrev på en dags drevprov med 51 egenskapspoäng. Dessvärre tappade hon pejlen under SM-tävlingen, därför kunde hon bara tillgodoräknas ett 60-minutersdrev där. Året efter blev vi tvåa i Basset-SM. Vi kvalificerade oss med tre förstapris och 50 poäng.
Mynta har också ställt upp i Små­­hunds-SM. 2011 var hon i start­fältet men dessvärre blåste hen­nes prov bort.
– Vi fick en provruta med lite vilt. Hon gick länge innan vi hittade något och när det väl blev drev gick det på långskjuts. Det är svårt att tävla i jakt. Det är lite lotteri. Alla hundar som startar kan egentligen vinna. Man ska ha tur helt enkelt.

mynta04.jpgKlanderfri prestation
Mynta har passerat Ingemar på vägen tillbaka mot Håkan och är bara knappt 200 meter ifrån oss. Vi gör oss klara för att gå tillbaka och fika när en skovelhjort, lite större än den förra, plötsligt dyker upp intill passet.
Samtidigt som vi upptäcker den korsar Mynta dess spår och det blir åter drev. Med tanke på drev­djuret väljer dock Håkan att snabbt smita ner till löpan och ta Mynta. Han får höja rösten en smula men Mynta lyssnar till slut och avbryter.
– Det är inte helt lätt att stoppa en hund precis efter upptaget men det går, säger Håkan.
Vi beger oss till Ingemar och avslutar dagens jakt. Det blev inte skjutet något men Mynta fick visa vad hon går för och det råder inget tvivel om att hunden har en enorm känsla för jakt.                

MyntaSE JCH, SE UCH, SE VCH Mynta S46137/2007.
Undan: S22665/2004 Swinging Tails Cibata.
Efter: S35484/2002 Hovrikets Tazzo Tabazco.
Ägare: Håkan Hemäng, Brokind.
Uppfödare: Monica och Jan-Erik Sjömilla, Örebro.

Utmärkelser och Pris

2008 – Årets Drevprovshund (SBaK, SBFK)
2009 – Årets Drevprovshund (SBaK, SBFK)
2011 – Årets Drevprovshund (SBaK, SBFK)
2011 – Silvermedalj på Basset-SM i Drev
2011 – Utmärkelsen ”Sveriges bästa Drevprovsmeriterade Fauve-tik genom tiderna”
Bästa hund två år i rad under SBaK Östs drevprovstävling ”Länskampen”.

Viltspårprov

080422    Östra SBAK    Thord Markström    GK
080830    Östergötland SVTK    Magnus Björkholm    1:a pris HP
080901    Östergötland SVTK    Rolf Eriksson    0
080904    Östergötland SVTK    Ulla Stockberg    1:a pris
080918    Östergötland SVTK    Anders Svanberg    1:a pris

Utställning

080823    Vimmerby    Ove Germundsson    1 Junkl, 2 Junkk, HP
090606    Hässleholm    Joop Hiddes    B/J KL 1, B/J KK 2
090607    Hässleholm    Bengt-Åke Bogren    B/J KL 1, B/J KK 2
090808    Askersund    Göran Hallberger    1:a pris, CK, Cert, BIR
090816    Nyköping    Ann Carlström    1:a pris, CK, Cert, BIR
090829    Eksjö    Monica Andersson    B/J KL 1, B/J KK 2
090919    Köping    Lars Widén    B/J KL 1, B/J KK 1, CK,             Cert, BIR

Jaktprov

081212    SBaK Öst    Mattias Ganbrant    0, 13 Ep.
090111    SBaK Öst    Mats Wennerholm    1:a pris, 48 Ep. D-cert
090120    SBaK Öst    Henry Forsberg    1:a pris, 49 Ep.
090126    SBaK Öst    Lena Svensk    1:a pris, 47 Ep.
091204    SBaK Öst    Bertil Grandalen    1:a pris, 49 Ep. D-cert
101029    SBaK Öst    Kjell Åke Frykholm    1.a pris, 51 Ep. D-cert
101102    SBAK Nordöst    Tom Rundgren    1:a pris, 48 Ep. D-cert
111027    SBaK Öst    Sören Engström    1:a pris, 50 Ep. D-cert
111202    SBaK Öst    Mats Wennerholm    1:a pris, 50 Ep. D-cert

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser