Misstänkt muthärva kring jägarexamen inför tinget

Nu väcks åtal i en härva med misstänkta mutbrott i samband med skjut- och teoriprov i jägarexamen. Åklagaren är inne på att begära fängelse för två provledare.

Minst 3 000 kronor ska det ha kostat att få falska intyg på jägarexamen. Arkivbild: Gettyimages

Norrländska Socialdemokraten skriver i sin pappersupplaga att det var i mars som uppgifterna om en misstänkt muthärva kring jägarexamen offentliggjordes.

Polis och åklagaren från riksenheten mot korruption, Leif Görts, har utrett och nu väcks åtal mot inblandade.

Enligt stämningsansökan inlämnad till Haparanda tingsrätt ska två provledare i Norrbotten ha utfärdat falska intyg på teori- och skjutprov.

Ersättningen till provledarna för de fejkade intygen ska ha varit minst 3 000 kronor per person.

Åklagaren menar att minst 40 personer på så sätt fått jägarexamen och kunnat köpa jaktvapen.

En man åtalas för medhjälp

– Under förhör så har de själva talat om att det har kostat 3 000 kronor för jägarbeviset. Vi kommer att ha yrkande om förverkande på 60 000 kronor från var och en, säger kammaråklagare Leif Görts till NSD.

Eftersom provledarna agerat för egen vinning och haft en ansvarsfull ställning är Leif Görts inne på att begära fängelse för de båda männen.

– Ska man släppa ut folk med älgstudsare i skogen så ska de veta vad de håller på med. Det är så jävla uppenbart, på ren svenska, säger Leif Görts till NSD.

Ytterligare en person från Mellansverige misstänks ha förmedlat personuppgifter och betalning från personer som velat köpa sig en jägarexamen. Han åtalas för medhjälp.

Totalt har polis och åklagare hört ett 70-tal personer som godkänts i jägarexamen av de båda huvudåtalade. Ett 30-tal av dem förnekar att de betalat för falska intyg. Några av de nyblivna ”jägarna” har fått böter, andra kommer att ställas inför rätta.

Rättegången inleds i Haparanda tingsrätt på onsdagen och kommer att pågå veckan ut.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser