Jaktnyheter

Misstanken om illegal vargjakt lades ned – nu får jägaren skadestånd

En av männen som friats från misstankar om illegal vargjakt i Hälsingland får nu skadestånd av staten. Foto: Gettyimages, montage
Den jägaren som friades från misstankarna om illegal vargjakt och begärde 7,5 miljoner kronor i skadestånd av staten, får beloppet bantat till 31.000 kronor. Det har Justitiekanslern, JK, beslutat.
Jaktjournalen har berättat om fallet. Mannen var en av fyra män som greps vid ett stort polistillslag i Hälsingland i början av april 2017. Han satt häktad i 31 dagar och det tog nästan tre år innan åklagare Åse Schoultz lade ned misstankarna om illegal vargjakt. Mannens far avled dagen efter att sonen häktats. Själv fick han ingenting veta förrän två dagar senare – då advokaten meddelade dödsbudet. Hälsingebon menar att hans 66-årige pappan inte klarade pressen som polisutredningen mot sonen innebar och fick en hjärtinfarkt.

Dömd på förhand

Den drabbade jägaren kände sig också stigmatiserad och dömd på förhand av människor i sin omgivning. Bland annat valdes han inte in i viltvårdsområdets styrelsen, en post han erbjudits och tackat ja till. Dessutom hade han i maj, två månader efter att utredningen lagts ned, inte fått tillbaka sina vapen ännu. Schablonen för skadestånd till felaktigt frihetsberövade personer är 1.000 kronor per dygn i häkte. Så bestämde JK även denna gång, rapporterar P4 Gävleborg. – Det är en märklig schablon som dom hittat på själva. Advokaten tror inte att jag kommer att få 7,5 miljoner kronor – och det gör inte jag heller. Hade jag bott i USA, så hade jag fått det, säger advokaten. Men det blev uppståndelse och nådde ut till och med i rikspressen i alla fall. Sedan kan man fråga sig vad det ska kosta att ställa till en sådan här fadäs – och vad en bondes liv egentligen är värt, har jägaren i Hälsingland tidigare sagt till Jaktjournalen.