Jägaren har krävt 7,5 miljoner kronor i skadestånd för rättsprocessen han utsattes för när han under tre år misstänktes för illegal vargjakt. Arkivbild: Gettyimages, montage

Friad jägare berättar om sitt krav på miljonskadestånd

Den jägare i Hälsingland som friats från misstankar om illegal varjakt och kräver 7,5 miljoner kronor i skadestånd, berättar om sitt yrkande. – Hur mycket är en bondes liv värt, säger mannen till Jaktjournalen.

Han var en av de fyra män som greps i ett stort polistillslag i början av april 2017 i Hälsingland. Han misstänktes för illegal vargjakt och satt häktad i 31 dygn. I mars i år, nästan tre år senare, lade miljöåklagare Åse Schoultz ned utredningen. Hela processen har drabbat de inblandade hårt. – Jag blev häktad en fredag. Dagen efter dog farsan i en hjärtinfarkt, 66 år gammal. Mina anhöriga fick inte tag på mig utan jag fick beskedet av min advokat, som ringde på måndag kväll. Det var hårt, säger hälsingebon. Pappan hade inte tidigare haft något problem med hjärtat och hälsingebon menar att pressen med djuren på gården och rättsprocessen mot sonen blev för mycket för honom.

Fick inget jaktkort

En del människor i hans omgivning dömde honom som skyldig, trots att ingen dom fallit. Exempelvis blev han inte omvald i viltvårdsområdets styrelse, en post som han erbjudits och tackat ja till. – Ett år skickade de inte ens ut ett jaktkort till mig, trots att jag är markägare. Och vapnen har jag inte fått tillbaka av polisen ännu. Ärendet ligger i någon kammarrätt och väntar, berättar mannen. Under utredningstiden presenterades det inga bevis för åklagarens misstankar om illegal vargjakt. Det fanns bandinspelningar från avlyssnade telefonsamtal, men där talade deltagarna om en räv som jagades. Riktlinjen för skadestånd är ungefär 1 000 kronor för varje dygn en oskyldig person sitter frihetsberövad.

Avslag på tolv dagar

– Det är en märklig schablon som dom hittat på själva. Advokaten tror inte att jag kommer att få 7,5 miljoner kronor – och det gör inte jag heller. Hade jag bott i USA, så hade jag fått det, säger advokaten. Men det blev uppståndelse och nådde ut till och med i rikspressen i alla fall. Sedan kan man fråga sig vad det ska kosta att ställa till en sådan här fadäs – och vad en bondes liv egentligen är värt, säger jägaren i Hälsingland. Han har anmält den hemliga telefonövervakningen, som pågick från 1 december 2016 och i fyra månader och som hälsingejägaren anser var olaglig. Det fanns inga sådana bevis för grov kriminell verksamhet att den var befogad att sättas in. – Det tog tolv dagar för riksåklagaren att avslå ärendet, konstaterar jägaren.

Jaktjournalen har rapporterat om fallet bland annat här. Vi har också publicerat en längre webbradiointervju med en annan av de friade jägarna. Hör den här.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21