Mindre pengar till spårning av rovdjur – kan drabba jakten

Naturvårdsverket sänker länsstyrelsernas anslag till inventeringar av stora rovdjur. Det kan försämra möjligheterna till jakt.

Möjligheterna till jakt på rovdjur bestäms av hur inventeringarna lyckas. Foto: Gettyimages

Naturvårdsverket har fått minskade anslag i den budget som bygger på moderaternas och kristdemokraternas budgetmotion och som Riksdagen antagit.

Årligen delar Naturvårdsverket ut 36 miljoner kronor i ordinarie anslag till länsstyrelserna för inventering av stora rovdjur. Under 2018 tillkom tilläggsanslag på cirka 1,5 miljoner kronor och slutsumman blev 37,5 miljoner kronor.

Sänkning med 20 procent

För 2019 sänks anlaget till 30 miljoner kronor, en minskning med 20 procent.

Det här är pengar som länsstyrelserna betalar anställda och timalönade personer för att de spårar rovdjur.

– Det är tråkigt eftersom inventeringarna är så viktiga underlag för många intressen. Mindre anslag ger mindre möjligheter att hitta alla djur, säger Jens Andersson, koordinator i rovdjursfrågor på viltanalysavdelningen vid Naturvårdsverket.

Jaktjournalen har tidigare berättat om länsstyrelsen i Västra Götaland, där rovdjurshandläggaren Nelly Grönberg efterlyst mer pengar för inventeringar.

– Vi har under flera år påpekat att vi med våra anslag inte har möjlighet att inventera hela länet. Med minskade anslag blir det naturligtvis inte lättare, säger Nelly Grönberg.

Ifrågasätter miljonrullningen

Färre konstaterade rovdjur ger sämre förutsättningar för att få jakt. Men Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, frågar sig om samhället i längden ska satsa så stora summor på årliga inventeringar.

Han undrar exempelvis om lodjursstammen måste inventeras varje år.

– När det gäller vargarna kan man undra om vi verkligen behöver ha exakt status på varenda revir. Det kanske räcker med en DNA-insamling som man kan motivera jägarkåren att hjälpa till med. Vid senaste DNA-insamlingen såg vi att jägarna kände sig motiverade att delta i jobbet, eftersom det ger svar på vilka vargar varje jägare har på sin mark, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser