Mindre pengar till spårning av rovdjur – kan drabba jakten

Naturvårdsverket sänker länsstyrelsernas anslag till inventeringar av stora rovdjur. Det kan försämra möjligheterna till jakt.

Möjligheterna till jakt på rovdjur bestäms av hur inventeringarna lyckas. Foto: Gettyimages

Naturvårdsverket har fått minskade anslag i den budget som bygger på moderaternas och kristdemokraternas budgetmotion och som Riksdagen antagit.

Årligen delar Naturvårdsverket ut 36 miljoner kronor i ordinarie anslag till länsstyrelserna för inventering av stora rovdjur. Under 2018 tillkom tilläggsanslag på cirka 1,5 miljoner kronor och slutsumman blev 37,5 miljoner kronor.

Sänkning med 20 procent

För 2019 sänks anlaget till 30 miljoner kronor, en minskning med 20 procent.

Det här är pengar som länsstyrelserna betalar anställda och timalönade personer för att de spårar rovdjur.

– Det är tråkigt eftersom inventeringarna är så viktiga underlag för många intressen. Mindre anslag ger mindre möjligheter att hitta alla djur, säger Jens Andersson, koordinator i rovdjursfrågor på viltanalysavdelningen vid Naturvårdsverket.

Jaktjournalen har tidigare berättat om länsstyrelsen i Västra Götaland, där rovdjurshandläggaren Nelly Grönberg efterlyst mer pengar för inventeringar.

– Vi har under flera år påpekat att vi med våra anslag inte har möjlighet att inventera hela länet. Med minskade anslag blir det naturligtvis inte lättare, säger Nelly Grönberg.

Ifrågasätter miljonrullningen

Färre konstaterade rovdjur ger sämre förutsättningar för att få jakt. Men Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, frågar sig om samhället i längden ska satsa så stora summor på årliga inventeringar.

Han undrar exempelvis om lodjursstammen måste inventeras varje år.

– När det gäller vargarna kan man undra om vi verkligen behöver ha exakt status på varenda revir. Det kanske räcker med en DNA-insamling som man kan motivera jägarkåren att hjälpa till med. Vid senaste DNA-insamlingen såg vi att jägarna kände sig motiverade att delta i jobbet, eftersom det ger svar på vilka vargar varje jägare har på sin mark, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser