Annons
Militärbefäl sköt skabbräv med automatkarbin - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan anmälan
Nu ska personalansvarsnämnden pröva om det är tillåtet att avliva en skabbräv med militärt automatvapen. Arkivbilder: Gettymages, montage
Militärbefäl sköt skabbräv med automatkarbin
Anmäls till personalansvarsnämnd

En officer i Boden anmäls till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd för att ha skjutit en räv med automatkarbin. Räven hade skabb och officeren ville befria den från sina plågor.

SVT Norrbotten rapporterar att händelsen inträffade på en skjutbana i Boden i slutet av september.

Officeren uppges ha sett en räv som hade färgskiftningar i pälsen och inte stödde på ett ben. Dessutom hade det rapporterats om en skabbräv som uppehållit sig kring skjutbanan.

Militären närmade sig räven och den vek inte undan. Då beslöt han sig för att avliva den med stöd av paragraf 40C i jaktförordningen, som ger människor rätt att avliva djur som påträffas skadade.

Räven påsköts med en AK5:a på 30 meters avstånd. Den sprang undan och sedan gick officeren efter och hittade räven som han bedömde var död.

Fem skott till

Efter en stund, 30-60 minuter, återvände dock räven till skjutbanan och lade sig vid markörgraven. Då sköt officeren ytterligare fem skott med en AK5:a och räven dog.

Personer som hörts i utredningen bekräftar att räven led av skabb och vittnar om att befälet agerat professionellt.

Stabsledningen vid regementet har nu anmält ärendet till personalansvarsnämnden, som ska pröva om det är tillåtet att avliva ett skadat djur med militärt vapen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!