Mikael filmade när björnen dödar en älg

Naturen är skoningslös. I går när Mikael Wikström och hans fru Åsa Britt Wikström, Arvidsjaur kom körandes på vägen mellan Piteå och Arvidsjaur fick de bevittna när en nyvaken björn dödade en älgkviga. Mikael filmade den unika scenen som utspelade sig i vägdiket.

Björn Wikström filmade de dramatiska björnmötet. Foto: Privat.

Filmklippet som Mikael Wikström publicerade på sin Facebookprofil i går kväll har i skrivande stund över 4000 delningar.

– Det är helt sjukt måste man ju säga. Folk och tidningar har ringt stup i kvarten, säger Mikael och skrattar.

Det var i går som Mikael och hans fru Åsa Britt körde vägen mellan Piteå och Arvidsjaur.

– Plötsligt såg vi något som rörde sig intill vägen och jag saktade ner. Då såg vi att det var en älg och björn. Jag backade tillbaka och började filma.

Framför dem utspelades en dramatisk scen, när en björn rev ner och dödade en älgkviga.

– Det var en stor björn. Jag uppskattar att den fram i höst säkert kommer väga 200 kilo.

Mikael är rätt säker på sin sak. Det är inte första gången han ser björn.

– Jag har mött fyra björnar tidigare. Två av dem har jag fällt, säger han. Åtskilliga fler har sett döda i samband med jakt.

– Men detta är något få får uppleva, ännu färre lyckas få på film. Men det är så här det går till på vårarna oavsett om man råkar befinna sig i närheten och har kameran med, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser