Jaktnyheter

Melkers Azzi till SM med sju raka ettor

SE J(LÖ)CH, NO J(L)CH Melkers Azzi och Thomas Melkersson imponerar med sju raka förstapris. De är nu klara för Älghund-SM 2023. Foto: Privat

Sydsvenska Älghundklubben skickar i år ett riktigt rutinerat ekipage. Melkers Azzi och ägaren Thomas Melkersson, Kisa, blev uttagna redan hösten 2022 när de vann klubbkampen på ett starkt förstapris med 89 poäng.

Thomas har redan erfarenhet från Älghund-SM när han som ordförande i Sydsvenska var med och arrangerade SM:et 2013. Han har också tidigare startat på SM, då med Azzis farfar Ringkallens Melin.

När JJ får kontakt med honom här om dagen var han redan uppe vid sin jaktfastighet utanför Storuman och tränade hundar.

– Jag blir kvar här uppe ända fram tills det är dags att åka på SM. Nu är det bara träning, men så fort jakten startar den 1 september blir det full fart, säger Melkersson.

Du har nästan haft ett års förberedelser på dig, har du hunnit bli nervös?

– Ha ha, nej! Jag har hållit på med detta så länge, men jag vet att man måste vara väl förberedd och brukar jämföra en bra hund med en riktigt duktig elitidrottare. Man kan inte komma till VM och vara halvt tränad. Nu siktar jag på att ge Azzi alla förutsättningar med bra träning, mat och återhämtning, säger Melkersson.

SE J(LÖ)CH, NO J(L)CH Melkers Azzi och Thomas Melkersson imponerar med sju raka förstapris.

Stabilt psyke

Azzis styrkor är ett bra sök, ståndarbete och skall.

– Jag anser att hon är stabil jaktmässigt och har även ett stabilt psyke. Om något är negativt så kan det vara att hon blivit väldigt envis med åren.

Azzi är Melkerssons egen uppfödning och hon har även lämnat bra. I hennes första kull blev fem valpar jaktchampion vid två års ålder, varav en tik blev klar champion vid ett år och 14 dagar.

Med andra ord, Melkersson och Azzi går också för medalj i Norrbotten.

Azzis provresultat: 89 p, 90,5 p, Norskt tvådagarsprov 63+87 p, 84 p, 83,5 p och 71,5 p.