Lyckad räddningsaktion av skovelhjort

Tommy Larsson, Thony Eriksson och Stig Johansson gör en gemensam insats för att få loss dovhjorten som är intrasslad intill en redan död hjort. Foto: Per Jonson Kinnekulle (JJ) I går kväll när Jaktjournalen deltog vid inventeringsarbete av dovvilt på Kinnekulle fick yrkesjägaren Thony Eriksson snabbt byta roll från observatör till räddningsledare. En skovel satt fast, insnärjd i elrep vid en hästhage. – En allt för vanlig syn, tyvärr, säger han.

Det var under en rundtur kring fastigheten Råbäcks marker som en fasttrasslad skovelhjort upptäcktes. Med hjälp av ett lasso och en bra avbitartång kunde Thony Eriksson med hjälp av kamraterna Tommy Larsson och Stig Johansson hålla fast och klippa loss den intrasslade och stressade hjorten.

Hjorten satt dessutom fast intill en stängselstolpe där ytterligare en hjort låg död.

– Det måste varit extremt traumatiskt för hjorten. Men vi ser ofta att hjortar dras till andra hjortar som sitter fast, säger Thony Eriksson.

Bara i den aktuella hästhagen syntes ytterligare två platser där hjortar fastnat i det förrädiska och livsfarliga elrepet.

– Har de väl fastnat är det i princip omöjligt för hjorten att självmant komma loss. Vi blir inringda nästan varje vecka för att ta loss djur som fastnat. Allt för många hjortar får sätta livet till, säger Thony Eriksson.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser