Mannan hävdar att hunden smitit några gånger i samband med att den fått mat eller tagits in från hundgården. Myndigheterna menar att mannen systematiskt låtit hunden springa lös och jaga. Arkivbild: Per Jonson

Lösspringande jakthund omhändertagen och såld

Länsstyrelsen har omhändertagit och sålt en jakthund som tillhörde en jägare i Jönköpings län. Enligt länsstyrelsens personal har hunden varit lös och jagat vilt under fredningstid - och dessutom på marker där ägaren saknar jakträtt.

"}}

– Den har smitit några gånger, men inte så många gånger som folk anmält mig för. Så fort man hör en hund så ringer man till myndigheterna och påstår att det är min hund som jagar. Det är lögner, säger mannen till Jaktjournalen.

Den beskrivningen tillbakavisas av Ingela Björklund, veterinär och handläggare på djurskyddsenheten vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

– Första gången vi besökte gården var inte hunden där och ägaren kunde inte redogöra för var den var. Vid det andra tillfället fanns inte hunden hemma hemma när vi besökte mannen. Men den dök upp medan vi var där, säger Ingela Björklund.

Bild på lös hund

Det är frågan om en långsamtdrivande hund. Enligt Ingela Björklund har Polismyndigheten i ett PM till länsstyrelsen skrivit att det riktats klagomål mot den aktuelle mannen och hans lösspringande jakthundar under tio års tid.

– Vi har haft kontakt med ett antal jaktlag i området som ogillar att hunden får vara lös och jaga även när reglerna säger att hundar ska hållas inom strikt kontroll, säger Ingela Björklund.

I maj 2020 skickade en anmälare in en bild på en lösspringande hund. När länsstyrelsens personal jämförde bilden på den lösa hunden med en bild på mannens hund i hundgården, fann man att det var samma hund.

Den 13 maj besökte poliser och länsstyrelsepersonal gården och då var hunden inte där. Mannen kunde inte redogöra för var den var.

Till saken hör att myndigheterna fått in anmälningar om att hunden varit okopplad då den motionerats med ett motorfordon.

Ålades koppeltvång

Den 3 juni 2020 beslutade länsstyrelsen att hunden hunden skulle hållas kopplad vid all utomhusvistelse under fredningstid och på platser där mannen saknar jakträtt.

Under sommaren och hösten inkom dock nya anmälningar om att hunden var lös och jagade i skogarna kring ägarens hem.

”Den 14 augusti 2020 på morgonen fick länsstyrelsen ytterligare en påringning om att din hund var ute och drev vilt. Personal från myndigheten åkte då hem till dig på förmiddagen. Ingen var hemma och hundgården var tom. Innan myndigheten lämnade platsen kom din hund springande lös. Den lät sig inte kopplas, så personalen försökte locka in den i hundgården”, skriver länsstyrelsen.

Under hösten kom ytterligare anmälningar om lösspringande hund i området och länsstyrelsens personal kontaktade ägaren. Han uppgav då att hunden skulle säljas och att det fanns en köpare.

Omhändertog hunden

Länsstyrelsen meddelade att mannen fick till den 31 januari på sig att sälja hunden.

Men det blev aldrig någon affär och under februari och april 2021 kom nya anmälningar om att hunden hörts driva vilt och att den motionerades lös bredvid ett motorfordon.

Då beslöt länsstyrelsen att hunden skulle omhändertas.

”Med hänsyn till den skada hunden gör när han okontrollerat tillåts driva vilt, framförallt under våren och sommaren när de vilda djuren är extra störningskänsliga, bedöms mindre ingripande åtgärder inte vara tillräckliga”, skriver länsstyrelsen.

Hunden såldes till en jägare för 7.500 kronor. Mannen som blev av med sin hund överklagade inte och var behjälplig med att skicka in hundens stamtavla.

”Vill ha hem min hund”

Pengarna räcker inte till de kostnader som myndigheterna haft för hunden – bland annat veterinärbesiktning och inkvartering på hundhem i väntan på försäljning. Mannen som fick hunden tagen i beslag krävs på cirka 5.000 kronor.

– Han var värd minst 20.000 kronor. Jag vill ha hem min hund igen, säger mannen till Jaktjournalen.

Ingela Björklund på länsstyrelsen är förvånad.

– Han har inte varit missnöjd med vårt beslut tidigare – han har inte överklagat. Jag har inte varit med om att vi kunnat få så mycket som 7.500 tidigare för en hund som vi inte kan lämna några garantier på, säger Ingela Björklund.