Lodjursfamilj fastnade på bild – Länsstyrelsen hoppas på snö

Blekinge (JJ) En lodjurshona med fyra ungar fastnade på viltkameran. Dessvärre togs filmen innan innevarande inventeringssäsong startade. Nu hoppas Länsstyrelsen i Blekinge län på att det blir spårsnö så föryngringen kan kvalitetssäkras.

Lodjurshona med fyra ungar. Två ungar skymtas bakom granplantan och två till höger om honan. Foto:Lasse Le Carlsson

Det var länsstyrelsens rovdjursspårare Lasse Le Carlsson som placerat viltövervakningskameran på rätt ställe i gränstrakterna mot Kronobergs län i Blekinges nordvästra hörn.

– Jag har totalt 35 kameror utplacerade, inte bara i Blekinge län utan också i Skåne och Kronobergs län, säger han.

Lasse berättar att bilden togs den 26 september. Därefter har lodjuren inte visat sig igen.

– Men jag tror att de kommer fastna på bild igen. När man tittar på filmen kameran spelade in verkar det som om de vet exakt var de ska gå, som om de utnyttjat viltväxeln tidigare. De kommer nog komma tillbaka, säger han.

Enligt Ulrika Widgren, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge län, har två lodjursföryngringar kvalitetssäkrats i länet hittills sedan den första oktober, en i Karlskrona kommun och en i Olofströms kommun.

– Vi brukar landa på tre föryngringar i länet, men eftersom vi är ett så pass litet län delar vi ofta dem med angränsande län.

Ulrika Widgren efterlyser nu jägares bilder på lodjur.

– Vi skulle gärna vilja ha in bilder på lodjur som jägare fått på sina åtelkameror. Bilderna kan hjälpa oss kartlägga stammen här i länet, säger hon.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser