Jaktnyheter

Ligné vill ha krafttag i vargfrågan – ”annars har vi inga vargar kvar om 30 år”

Jägareförbundets Daniel Ligné varnar för att Sverige inte kommer att ha några vargar kvar om 30 år, om inte samhället beslutar om rejäl förvaltning. Foto: Gettyimages och privat
Jägareförbundets Daniel Ligné förslår en drastisk sänkning av vargstammen till max 170 individer. – Någonting måste hända, och vi måste våga ta ut svängarna, annars tror jag inte vi har några vargar kvar om 30 år, säger förbundets riksjaktvårdskonsulent till Jaktjournalen.
Jaktjournalen rapporterade på måndagen om Daniel Lignés utspel i en filmad intervju vid mässan Västgård Game Fair. Han förklarade att Jämtland kan slippa vargrevir med valpar om Sveriges vargstam halveras. Ligné har fått både ris och ros från jägare för sina uttalanden. – Problemet är att ingen vill ha varg. Men inom Svenska Jägareförbundet menar vi att Naturvårdsverket måste utnyttja hela det politiska intervallet och sänka till 17 föryngringar, om det ska finnas kvar något som helst förtroende för myndigheten. Med 17 föryngringar som mål blir det utrymme för jakt och möjlighet att sänka antalet där koncentrationerna är som högst, säger Daniel Ligné.

”Renskötsel är viktigare”

Hans beskrivning av Naturvårdsverkets beslut, att Jämtland ska ha minst ett vargrevir med valpar, är att det är sprunget ur att det inte går att plåga befolkningen i Mellansverige mer. Då riktar verket sina blickar mot norr istället, enligt Ligné. – Dels har vi ett riksdagsbeslut om minskade koncentrationer i de värst drabbade områdena, dels riksdagsbeslut om max tioprocentiga skador på renhjordarna. Det är det mig veterligen ingen sameby som klarar idag. Att då kasta ut en vargföryngring i Jämtland, det blir ganska provokativt, säger Ligné. Han har insett att renskötseln inte kan samexistera med vargar. – Då får man välja – varg eller renskötsel – och då tycker jag att renskötsel är viktigare.

Ser inget förtroende för Naturvårdsverket

Ligné upplever att den svenska jägarkåren helt saknar förtroende för Naturvårdsverket. – Karl Hedin var på mässan på söndagen och han frågade de 300 personer som fanns i publiken om det fanns någon som hade förtroende för Naturvårdsverket. Jag såg ingen hand i luften, så verket har uppenbart uppförsbacke, det kan man lugnt säga. Men det behöver inte vara en ny viltmyndighet som tar över verkets uppgifter, enligt Ligné. – Naturvårdsverket har möjlighet att tänka till och förstå att det här handlar lika mycket om människor som om djur. Men det finns nog inte en levande själ i det här landet som tror att Naturvårdsverket kommer att sänka målet för vargstammen och komma in i det intervall som våra folkvalda bestämt, 17 till 27 föryngringar.

13:e höjningen av vargstammen

Han träffade nyligen en äldre herre som deltog vid det första vargmötet i värmländska Torsby 1980. – Då kom Naturvårdsverket dit och sa ”tio vargar, sedan ska ni få jaga dem”. Sedan har man höjt målet hela tiden – jag tror det var 13:e gången man höjde nu senast, konstaterar Ligné. Det senaste målet för vargstammen är minst 300 individer, trots att Riksdagen satte som mål att landet ska mellan 170 och 270. Verket har försvarat höjningen med att forskare anser att det krävs minst 300. – Det är pudelns kärna i vargfrågan. Här överlåter Naturvårdsverket till enskilda forskare att önska sig, ungefär som barn i en godisaffär. Det är inte så systemet ska funka. Forskarna säger det här är minsta möjliga stam vi kan ha, och då handlar det om 100 vargar. Sedan har Sverige bestämt att vi ska ha högre ambitioner. Men pudelns kärna är att forskarna kan inte bestämma vad högre ambitioner är, det måste de folkvalda göra, det är politik, säger Ligné. Han efterlyser att våra ledande politiker lyfter telefonluren och ringer upp Naturvårdsverkets generaldirektör, Björn Risinger, och inskärper att verket måste följa de politiska besluten.

Varnar för att vargstammen är i fara

Ligné anser att det är bråttom och att vargstammen är i fara. – Vi måste våga prova och ta ut svängarna, för någonting måste hända i vargförvaltningen, annars tror jag inte vi har varg i det här landet om 30 år. Är det då illegal jakt som knäcker vargstammen? – Ja, vi kan bara konstatera att stammen inte har ökat på tre år. Man behöver inte gå som katten kring het gröt och förneka att det förekommer illegal jakt, eller illegalt dödande, för jag tror inte att det är bara jägare som sysslar med det. – Folk tar saken i egna händer och det beror på den här förtroendekrisen med Naturvårdsverket. Ingen jägare idag tror att Naturvårdsverket kommer att förbättra situationen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21