Ledare: Djurens företrädare har sålt ut veterinärvården

Jaktjournalens granskning av veterinärvården visar att utförsäljningen startade hos ideella föreningar som ska företräda djuren och djurägarna. Jag hoppas vi får se krafttag mot de ansvariga.

(Denna ledare publicerades i Jaktjournalen nummer 8-2019)

Svenska jakthundsägare har oroligt följt de senaste årens prisutveckling på veterinärmarknaden.
I allmänhetens ögon är riskkapitalbolagen de stora skurkarna, som runt 2010 började köpa upp veterinärkliniker i stora koncerner. Men man kan inte klandra en varg för att vara en varg. Investmentbolag ska tjäna pengar, så enkelt är det. Det är deras enda uppdrag.
Men vi har organisationer som Svenska Kennelklubben och Djurskyddsföreningen som ska begränsa profiteringen på djurvälfärd och djurägare och kämpa för djurskyddet.

En halv miljard till djurens företrädare

I Jaktjournalens granskning av djursjukvården har vi kunnat visa att så inte är fallet. Att det till och med har varit tvärtom! Svenska Djurskyddsföreningen och Svenska Kennelklubben har istället varit drivande och initierat kommersialiseringen av veterinärvård, bjudit in investmentbolag och samtidigt haft inflytande i djurförsäkringsbolag.
Och lönsamt har det varit – vi pratar miljardbelopp.

Veterinärkoncernens vagga

Det mesta har haft grunden i Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm som bildades av bland annat Svenska Djurskyddsföreningen och Svenska Kennelklubben. Det är den svenska veterinärkoncernens vagga, där stiftelsens djursjukhus i Bagarmossen och Albano blir grunden för koncernen Anicura, som förra året köptes upp av Mars Petcare.
Ordförande i Anicuras Djursjukhus Albano var Anders Thunberg som varit VD för storkonkurrenten Evidensia. Tillsammans kontrollerar Anicura och Evidensia 50 procent av den svenska veterinärmarknaden.
De stiftelser som grundade Evidensia har utökat plånböckerna med minst 279 miljoner.
Och Anicuraaffären gav Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm en halv miljard kronor som nu Svenska Kennelklubben funderar på hur de ska förvalta.
Svenska Kennelklubben som ska verka ”för hundar och hundägare”.
Svenska Djurskyddsföreningen vars kärnvärde är att verka för ”alla djurs rätt till human behandling och goda levnadsförhållanden”.
Ur led är tiden. Men galenskaperna stannar tyvärr inte där.

Alla skyller på alla

För sällan har man upplevt ett sådant fingerpekande som när det gäller veterinärkostnader. Vem bär ansvaret för skenande priser?
– Det är försäkringsbolagen! säger veterinärerna.
– Kolla på veterinärerna! pekar försäkringsbolagen.
Sanningen verkar, som vanligt, vara någonstans däremellan. Veterinärerna tar mer betalt genom bland annat lukrativ remittering, samtidigt som försäkringsbolagen tjänar mer pengar.
De enda förlorarna är djuren och djurägarna.

SKK=Agria

Så om Svenska Kennelklubben sålt ut svensk veterinärvård till investmentbolag som gör det som investmentbolag gör – tjänar pengar – så kan man kanske hoppas att de är en nagel i ögat på den andra branschen, försäkringbolagen.
Jaktjournalens granskning visar tyvärr något annat.
Istället sitter Kennelklubbens VD Ulf Uddman i Agrias styrelse och Kennelklubbens ordförande Pekka Olson är djupt insyltad i Agrias affärer, bland annat som tidigare marknadschef.
Anders Mellberg var VD för Agria djurförsäkringar fram till 2010. Han var styrelseledamot i Stiftelsen djursjukvård i Stor-Stockholm när de startade Anicura och satt också som styrelseledamot i den stiftelse som startade Evidensia. Enligt honom var det mycket riktigt stiftelserna som var nyckeln till utvecklingen av den svenska veterinärvården.
Och djurförsäkringar är alltså bättre affärer än någonsin.

Vem företräder organisationen egentligen?

Våra ideella organisationer är fina gamla instanser som byggdes av eldsjälar med goda intentioner. Jag tror att många fler än jag undrar vad som i hela friden har hänt på vägen.
Förhoppningsvis tar Svenska Kennelklubben och Svenska Djurskyddsföreningen krafttag mot vargarna i styrelserummen.
Det är helt enkelt fel hunddjur att företräda.

Daniel Sanchez
0300-306 21
daniel.sanchez@jaktjournalen.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser