Fler stiftelser tjänar miljonbelopp på veterinärvården

Jaktjournalen har tidigare visat hur Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm varit drivande i den svenska veterinärreformen och tjänat en halv miljard kronor på den. Det här är berättelsen om stiftelserna som startade Evidensia, och som sannolikt tjänat lika mycket.

Stiftelsen Strömsholms djursjukvård är sprungen ur kommunal verksamhet kring Strömsholm och ägde 2011 Regiondjursjukhuset i Strömsholm, djurklinikerna i Eskilstuna, Västerås och Köping. Stiftelsen ägde också hälften av kliniken i Enköping. Tillgångarna var värderade till 127 miljoner. 2011 ägde Stiftelsen Svensk djursjukvård regiondjursjukhuset i Malmö och regiondjursjukhuset i Helsingborg. Den stiftelsen grundades av Hushållningssällskapet Malmöhus. Deras tillgångar var 2011 värderade till 146 miljoner.

Anicura tar täten

När sedan

Stiftelsen djursjukvård i Stor-Stockholm 2011 skapar det som ska bli Anicura blir det fart på Stiftelsen Strömsholm. Som Evidensia själva beskriver det i sitt jubileumsmagasin: ”Bildades en kedja utan Strömsholm så fanns risken att de bara skulle skicka affärer inom gruppen – alltså remissfall som är en stor del av verksamheten på ett djursjukhus.” För att inte bli utkonkurrerade bestämmer de sig för att ta saken i egna händer.

Kämpade för att kunna vara kvar

Anders Thunberg var då VD för Regiondjursjukhuset Strömsholm och samtidigt styrelseledamot i Stiftelsen Svensk djursjukvård nere i Skåne. – Jag hade tänket att om branschen i Sverige konsolideras och Strömsholm inte är med – då kan siste man stänga och låsa om fem år. Att bilda Evidensia hade vi mest att vinna på, säger Anders Thunberg i Evidensias jubileumsmagasin. Jaktjournalen har försökt nå Anders Thunberg för en kommentar.

Samma aktörer

Men fram till 2007 hade Thunberg också ett styrelseuppdrag i Djursjukhuset Albano AB som ägdes av Stiftelsen djursjukvård i Stor-Stockholm. Där satt han tillsammans med Björn Rosén, som ända fram till förra året satt i styrelsen för Anicura, och med Anders Mellberg. Anders Mellberg var VD för Agria djurförsäkringar fram till 2010. Han var styrelseledamot i Stiftelsen djursjukvård i Stor-Stockholm och styrelseledamot i Stiftelsen Strömsholm och enligt honom var stiftelserna nyckeln till utvecklingen av den svenska veterinärvården. – När man accepterade att sälja så var det med intentionen att jobba med kapitalet och se till att överskottet skulle gå tillbaka till verksamheterna. Det ska bli intressant att se att om stiftelserna kan förvekliga sina stiftelseurkunder, säger Anders Mellberg, nu senior advisor på Svedea djurförsäkringar.

Inriktar sig på fastigheter

Okänd stiftelse tjänade en halv miljard på veterinärvård

Så Stiftelsen Strömsholm och Stiftelsen Svensk djursjukvård i Skåne går samman 2012 och bildar Evidensia för 18 procent var i bolaget. Affären ger 98 miljoner till Strömsholm, som dessutom behåller fastigheterna, och 81 miljoner till Stiftelsen Svensk djursjukvård – som också de behåller fastigheterna. Snart inser Strömsholm att deras stadgar inte överensstämmer med deras nya position då de nu saknar veterinärverksamheten. De ansöker därför om en ändring hos länsstyrelsen som går igenom. Nu ska stiftelsen ”förvalta det fastighetsbestånd som hyrs ut till Evidensia Djursjukvård AB, aktivt delägarskap i Evidensia Djursjukvård Holding AB samt att bidra till forskning och utveckling i Strömsholm.”

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

Blir av med styrelseposterna

Veterinärstiftelse ger bara bidrag till egna kliniker

Men några år senare blir stiftelserna av med sina inflytanden över Evidensia då man tappar sina platser i styrelsen. – Man har inflytande som styrelsemedlem men man har ju ingen majoritet. Och det var kanske viktigt i början, men hade vi tyckt att det var viktigt då så hade vi stridit mer för det, säger Leif Eriksson, ordförande för Stiftelsen Strömsholm och som hade styrelseplats i Evidensia.

Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Ominvesterar en del av vinsten

Ungefär samtidigt ombildas Evidensia Holding till Harpyja Holding AB. Stiftelserna behöver då sälja sitt aktieinnehav och sedan köpa tillbaka det igen i det nya bolaget. Strömsholms innehav var värderat till 44 miljoner men såldes för 143 miljoner. Sedan köpte de 5 procent i Harpyja för 90 miljoner kronor. Stiftelsen Svensk Djursjukvårds aktieinnehav var värderat till 26 miljoner men såldes för 80 miljoner. De köper tillbaka poster i Harpyja till ett värde av 56 miljoner. Året efter ändrar de tillbaka namnet till Evidensia. Från 2011 till 2017 ökar Stiftelsen Strömsholm djursjukvårds tillgångar med 200 miljoner kronor. Under samma tid ökar Stiftelsen Svensk Djursjukvårds tillgångar med 79 miljoner kronor.

Okänt marknadsvärde av aktieposterna

Under 2017 genomfördes en fusion med mellan Evidensia och det brittiska IVC. Båda stiftelserna hade 2018 betydande aktieposter i IVC. För Strömsholm handlar det om ett ingående värde på 160 miljoner. För Svensk Djursjukvård var det ingående värdet 56 miljoner. Marknadssvärdet av deras aktieinnehavet är troligtvis mångdubbelt högre.

Daniel Sanchez 0300-306 21 Daniel.sanchez@jaktjournalen.se

Läs också: