Annons
Okänd stiftelse tjänade en halv miljard på veterinärvård | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan granskning veterinär
Stiftelsen djursjukhus i Stor-stockholm tjänade en halv miljard kronor samtidigt som veterinärkostnaderna för djurägare sköt i höjden.
Okänd stiftelse tjänade en halv miljard på veterinärvård
2010 förändrades den svenska djursjukvården för alltid. Det här är stiftelsen som genom åren tjänat mer än en halv miljard kronor på den svenska djursjukvården och som grundade en av de största aktörerna på marknaden - Anicura.
Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm bildades 1969 av Svenska Djurskyddsföreningen, Svenska Blå Stjärnan, Stockholms stad och Svenska Kennelklubben. Syftet var att verka för kvalificerad djursjukvård i Stor-Stockholm. Under resan lämnade Stockholms stad stiftelsen och kvar var tre ideella föreningar med varsin ledamot i den sex man stora styrelsen. En mäktig position enligt Djurskyddsföreningens tidigare generalsekreterare och styrelseledamot i stiftelsen, Lillemor Wodmar – Vi har jättestort inflytande. Det är vi i styrelsen som beslutar om vad stiftelsen ska göra, säger Lillemor Wodmar.
Lillemor Wodmar är Djurskyddsföreningens tidigare generalsekreterare, ledamot i Stiftelsens Djursjukhus i Stor-stockholm och tidigare styrelseledamot i Anicura. Foto: Pressbild SLU

Lillemor Wodmar är Djurskyddsföreningens tidigare generalsekreterare, ledamot i Stiftelsens Djursjukhus i Stor-stockholm och tidigare styrelseledamot i Anicura. Foto: Pressbild SLU

Två djursjukhus under 2009

2009 äger stiftelsen Stockholms Regiondjursjukhus AB. Bolaget driver Regiondjursjukhuset Bagarmossen och Djursjukhuset Albano. Stiftelsens tillgångar är 92 miljoner kronor och i framtidsprognosen är man försiktig. ”Vi bedömer att efterfrågan på kvalificerad djursjukvård kommer att vara stabil, dock med en stagnerad efterfrågan, beroende på det ökade antalet konkurrerande kliniker i Stockholmsområdet. Antalet sällskapsdjur i Sverige har under flera år ökat för att under det senaste året stagnera.” Samtidigt blir man självkritisk inom stiftelsen och börjar ifrågasätta hur bra man egentligen är på att driva djursjukhus. – Vi var inte jätteduktiga på att driva djursjukhus som arbetsgivare, vi hade inte den kompetensen, säger Lillemor Wodmar.

2010 ändras allt

Om det var det ökade kraven på kompetens eller, som stiftelsen prognosticerar i sin årsberättelse, att ”kraven på avancerad djursjukvård kommer att öka” är oklart. Men året efter, 2010, börjar de söka efter investeringspartners. De hittar det nybildade Fidelio Capital och tillsammans bildar de, 2011, Djursjukhusgruppen. För att stoppa in Stockholms Regiondjursjukhus AB – med de två djursjukhusen och nyöppnade Gärdets Djurklinik – i det nya bolaget fick stiftelsen 31 procent av aktierna i Djursjukhusgruppen, 37 procent av rösterna och 88 miljoner kronor, varav 19 miljoner lånades tillbaka till bolaget. Stiftelsens ledamot Björn Rosén och Djurskyddsföreningens generalsekreterare Lillemor Wodmar fick ta plats i styrelsen för den nya Djursjukhusgruppen. Sen går det fort.

Djursjukhusgruppen expanderar kraftigt

Djursjukhusgruppen expanderar kraftigt i Sverige och 2012 går man också in i Norge och Danmark. 2014 byter gruppen namn till Anicura men stiftelsens ledamot Björn Rosén stannar kvar i styrelsen och ledamot Lillemor Wodmar stannar som suppleant. Vid bolagsändringen omvandlas stiftelsens ursprungliga 31 procent i bolaget till 3,19 procent av aktieinnehavet i Anicura. Affären ger stiftelsen en intäkt på 185 miljoner kronor och stiftelsen lämnar Anicura ett aktieägarlån på 100 miljoner kronor. Stiftelsens tillgångar är nu 279 miljoner kronor och frågor väcks kring stiftelsens ändamål ”Att få till stånd och driva djursjukhus i Stor-Stockholm”, nu när stiftelsen inte äger några djursjukhus utan istället helt drivs av aktieinnehav i Anicura. Lillemor Wodmar, som har en komplicerad position, menar att hon representerade både stiftelsen och Djurskyddsföreningen på sin plats i Anicuras styrelse. – Jag representerade stiftelsen i Anicuras styrelse, men det var en förlängning av Djurskyddsföreningen där mitt arbete handlade om vad jag kunde göra för djuren.

En halv miljard på åtta år

2018 köper amerikanska Mars Petcare Anicura. Det har spekulerats om en köpeskilling mellan 12 och 20 miljarder kronor. Försäljningen ger stiftelsen en intäkt på 303 miljoner kronor och stiftelsens tillgångar är nu uppe i 586 miljoner kronor. 2010 var tillgångarna 30 miljoner. Kan du förstå att det här är provocerande för djurägarna när deras kostnader skjuter i höjden? – De som äger djursjukhusen har ju inte tjänat så mycket pengar. Djursjukhusen för hela tiden en strid mot kniven. Det är själva transaktionerna som har gått plus, alltså att vi sålde och sen såldes det vidare till Mars Petcare,  säger Lillemor Wodmar. Hur ska ni nu främja djursjukvården i Storstockholm när ni inte har några kliniker kvar men en halv miljard kronor? – Det ska inte du och jag diskutera, men det finns planer. Pengarna kommer gynna djursjukvården i Storstockholm.

Daniel Sanchez 0300-306 21 daniel.sanchez@jaktjournalen.se

Läs också:

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna
Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag
Veterinärstiftelse ger bara bidrag till egna kliniker
Ingen prismässig skillnad – ”Kände mig lurad!”

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!