Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har de senaste åtta åren tjänat en halv miljard på djursjukvård. Under samma tid har försäkringsbolaget Agria gjort ett tekniskt resultat på djurförsäkringar på 1,8 miljarder. I båda styrelserummen sitter Svenska Kennelklubben som ändå menar att de företräder hundar och hundägare.

Som Jaktjournalen kunde

berätta igår har veterinärpriserna ökat och därmed djurförsäkringarna. Enligt Ulf Uddman, VD för Svenska Kennelklubben, beror det på att djurägarna kräver bättre vård, att hundarna blir äldre och att det råder personalbrist inom veterinärvården. Men det beror också på veterinärbolagens vinstkrav där Evidensia och Anicura har tagit täten. – Den ökade professionaliseringen har lett till prisökningar som ligger klart över konsumentindex, så är det. Det är ju vinstdrivande bolag. Veterinärerna har fått ordning på sina rutiner när de här två ”duktigare företagarna” har drivit på, säger Ulf Uddman, VD för Svenska Kennelklubben.

Kennelklubbens inblandning i Anicura

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm grundade 2011 det bolag som kom att bli Anicura och tjänade

en halv miljard kronor på det. Svenska Kennelklubbens representant i stiftelsen var då Carl Gunnar Stafberg, SKK:s vice ordförande. Idag representeras SKK av den tidigare ordföranden Nils-Erik Åhmansson. Men Ulf Uddman menar att man inte varit aktiv i stiftelsen utan att den har agerat självständigt. – Vi har inte varit aktiva där på 20 år. Stiftelsen rapporterar inte på något sätt till SKK utan vi brukar begära ut årsredovisning för att se vad man gör. Men som Jaktjournalen skrev igår hade styrelseledamot Lillemor Wodmar en helt annan uppfattning. – Vi har jättestort inflytande. Det är vi i styrelsen som beslutar om vad stiftelsen ska göra. Så vi har absolut haft stort inflytande över stiftelsen under alla år, säger Lillemor Wodmar. Att stiftelsen hade två platser i Anicuras styrelse tills 2018 är något som Ulf Uddman uppger att han inte känner till. – Vi får ingen återrapportering från varken Lillemor eller Nils-Erik, säger Uddman. Svenska Kennelklubbens ordförande Pekka Olson har haft styrelseuppdrag i Stockholms Regiondjursjukhus AB – det bolag som kontrollerades av stiftelsen och som låg till grund för Anicura. I det styrelserummet satt också fyra andra från Stiftelsen djursjukhus i Stor-stockholm, bland annat Lillemor Wodmar.

Centralstyrelsen ger Uddman och Olson mandat

Den första februari i år hade centralstyrelsen för Svenska Kennelklubben årets första möte. En av punkterna var Stiftelsen djursjukhus i Stor-stockholm där VD Ulf Uddman och ordförande Pekka Olson uppger att de har inlett en diskussion med Stiftelsen och nu önskar centralstyrelsens mandat att fortsätta processen för att kunna ändra stadgarna i stiftelsen och på så sätt ge den större handlingsfrihet. Svenska Kennelklubbens centralstyrelse beslutar att ge Uddman och Olson det mandatet. Enligt Uddman handlar det bland annat om att ändra ändamålet i stiftelsen. – Man skulle kanske ändra Stor-Stockholm till Sverige så att stiftelsen kan verka för djursjukvård i hela Sverige. Varför ska man ha en exklusivitet mot stockholmare, säger han.

Viktiga roller i Agria

Men Svenska Kennelklubben med Pekka Olson och Ulf Uddman har inte bara haft god insyn och stort inflytande i veterinärkoncernen Anicura, de har samtidigt haft viktiga roller i Agria djurförsäkringar – Sveriges största smådjursförsäkringsbolag. Pekka Olson har arbetat på Agria sedan 1997 och var bland annat chefsveterinär och marknadschef för Agria Sverige. Innan han gick i pension var han chef för Agrias veterinära strategier. Ulf Uddman har suttit i Agrias styrelse sedan 80-talet och sitter där ännu på en stol tilldelad Svenska Kennelklubben. Sedan Stiftelsen djursjukvård i Stor-stockholm lade grunden för Anicura 2011 har försäkringsbolagen gjort utspel om höjda veterinärkostnader. Men som vi kunde visa

igår är smådjursförsäkringar fortfarande en lukrativ bransch för försäkringsbolagen. Höjda premier skyller de på veterinärerna. Det har blivit dubbelt så dyrt att försäkra hunden på åtta år, kan man säga så? – Ja, eller att veterinärvården har blivit dubbelt så dyr, säger Ulf Uddman. Men Svenska Kennelklubben sitter ju på båda dessa stolar. Veterinärkoncernen Anicura genom stiftelsen och Agria genom din plats i styrelsen. Tycker du att det är förenligt med SKK:s uppdrag? Är det att företräda hundar och hundägare? – Ja det tycker jag. Stiftelsen bildades för att se till att det finns kvalificerad veterinärvård i Stockholms län och det finns fortfarande. Istället för att ha två djursjukhus så har man nu en stor påse pengar som kan uppfylla det här kravet. Och vad det gäller djurförsäkring så har vi funnit att den måste vara lönsam och vi har en lika stor möjlighet att försäkra våra hundar idag som vi hade för 20 år sedan, säger Ulf Uddman.

Veterinärstiftelse ger bara bidrag till egna kliniker

Daniel Sanchez 0300-306 21 daniel.sanchez@jaktjournalen.se

Okänd stiftelse tjänade en halv miljard på veterinärvård

Läs också:

Ingen prismässig skillnad – Kände mig lurad!

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna