Jaktnyheter

Larm om björnsaxar lämnar många obesvarade frågor

Ingen av de poliser Jaktjournalen talat med har sett björnsaxen som togs i beslag. De refererar till den här bilden i förundersökningen och säger att den är stor. Foto: Gettyimages och Polisen
Dalarna (JJ) Tre gamla björnsaxar utlöste larm om illegal rovdjursjakt i en liten by utanför Grängesberg i mars. Nu är utredningen nedlagd och historien lämnar en rad obesvarade frågor.
Det var den 26 mars som en boende larmade polisen till den lilla byn väster om Grängesberg. Mannen uppgav att han redan i januari kört på två björnsaxar med sin skoter. Den 26 mars ska ytterligare en björnsax ha hamnat framför skotern. Vid båda tillfällena ska det ha uppstått omfattande skador på på hans snöfordon. De två saxar som hittades i januari tog mannen med sig och lade i ett förråd. Den tredje saxen överlämnade han i mars till polisen. Jaktjournalen har läst förundersökningen.

Gillrade under snön?

Alla tre björnsaxarna ska ha legat inom ett hundratal meter från byggnader i byn. De ska ha varit gillrade och legat under snön. – Det är en otrolig historia. Det var minst en meter snö på platsen vid tillfället. Om fällorna var gillrade borde de ha legat närmast platta under snön, säger en boende i byn. Polismännen som hämtade den tredje björnsaxen var aldrig med till platsen där den ska ha legat. Uppgiften att de var gillrade, samt att det inte fanns någon anordning som de satt fast i, kommer från mannen som säger att han körde på dem med skoter. – Jag har röjt den där udden ned mot sjön med röjsåg och trampat varenda kvadratmeter. Efter det hade en kvinna hästar på udden. Det fanns inga björnsaxar där, säger en boende i byn. Jaktjournalen har sökt mannen som larmade polisen men utan att nå honom.

Förundersökningen nedlagd

I samband med anmälningen fick polisen ett namn på en person som uppgavs kunna ha med saxarna att göra. Men den uppgiften ledde ingenstans. – Personen är avförd och utredningen lades ned den 13 juni, säger åklagare Charlotta Tanner. De första två saxarna, som uppges ha hittats i januari, har förkommit, så dem har polisen aldrig fått se. I förundersökningen rubriceras ärendet som grovt jaktbrott riktat mot varg, lo, björn och kungsörn. Någon ska alltså ha placerat tre ålderdomliga björnfällor bland bebyggelsen, utan att förankra dem i någonting, och varit ute efter att jaga de största rovdjuren. – Jag har inte tillfrågats om saken överhuvudtaget. Ingen annan i jaktlaget heller, säger jaktledaren i byn. Polisutredningen ger inga svar på vad som verkligen hänt, men saken blir ytterligare ett ärende i raden av anmälda grova jaktbrott.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21