Annons
Larm om att vargarna utrotas lokalt i Dalarna - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan Dalarna
Familjegrupperna av vargar har minskat dramatiskt i Dalarna. Foto: Gettyimages, montage
Larm om att vargarna utrotas lokalt i Dalarna
Länsstyrelsens personal och vargforskare Olof Liberg slår larm om att antalet vargpar med valpar minskar dramatiskt i Dalarna. – Det är frågan om lokal utrotning, säger Liberg.
2012 var det rekord i antal vargrevir med valpar i Dalarna. Då räknade man in åtta hela revir inom länsgränserna. Dessutom tillkom tolv revir som man delade med omgivande län. Delade revir räknas som halva revir och totalt hade Dalarna med det räknesättet 14 familjegrupper.

En familjegrupp helt inom länet

Hittills i vinter har man endast hittat ett revir med valpar som ligger helt inom Dalarnas län och det är Tansenreviret. Med delade gränsrevir blir siffran 3,5. Inventeringssäsongen är inte över ännu, men länsstyrelsens personal tror inte att siffran kommer att förändras speciellt mycket under de veckor som snön beräknas ligga kvar. – Det här beror inte på att vi inte letat. Vi har besökt tidigare kända revir med valpar flera gånger, säger Jonas Nordström, tillförordnad chef på enheten för vilt vid länsstyrelsen i Dalarna.

”Det svarta hålet sprider sig”

Jaktjournalen har tidigare rapporterat om det forskare och myndighetspersonal betecknar som ”det svarta hålet” i Dalarna. Där lyckas varggrupper inte etablera sig. Det är ett stort område mellan Siljan och Klarälven, från Äppelbo och upp mot Sälen. Vargforskare Olof Liberg är bekymrad över utvecklingen i Dalarna. – Detta är allvarligt. Det svarta hålet sprider sig och blir större. Hela östra Värmland är också tomt på revir med valpar och tendensen är att det även sprider sig ned till Örebro län, säger Liberg. Vad ska samhället göra åt det här? – Det är dags att sätta ned foten och säga att här har vi ett stort problem. Det har varit så mycket bråk om den här inaveln och den har inte tagit bort ett enda revir ännu så länge, men illegal jakt gör det i en rasande takt, svarar Liberg.

”Lokal utrotning”

Men rent krasst kan man väl konstatera att Riksdagens beslutade målsättning, att antalet vargar ska bli färre i de hårdast drabbade områdena, uppfylls åtminstone i Dalarna. Eller vad säger du? – Nej, det här lägger en högre belastning på områden som inte har stor illegal jakt. Det tunnas inte ut, det rensas helt. Nu är det lokal utrotning av varg och det är inte bra, svarar Liberg. Liberg säger att det finns två vägar att gå för samhället: Antingen ökade polisiära insatser för att stoppa illegal jakt, eller också måste motivationen för illegal jakt minskas. – Den andra vägen är svårare att gå, men den innebär att det behövs en konsekvent och stabil förvaltning, med bestämda mål för vargstammen. Det tycker jag Sverige lyckats med, trots stort motstånd från EU och vissa aktörer inom naturvården. Jag har svårt att se vad man kan göra mer faktiskt. Kan man inte acceptera att vi måste ha 300 vargar i Sverige, så är det inte mycket att göra åt. För 300 måste vi ha, säger Liberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!