Länsstyrelsens rovdjurshandläggare, Marie Edvall, förklarar i dag varför man inte ökar tilldelningen i björnjakten närmast renarna i Idre sameby. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen mot väggen om björnjakten i Idre

Länsstyrelsen i Dalarna saknar uppgifter om hur stora skador björnar orsakar renhjordarna i Idre. Den är en av anledningarna till varför kvoten i björnjakten inte höjs i området närmast Idre Sameby, hävdar rovdjurshandläggare Marie Edvall.

Jaktjournalen berättat på tisdagen att Idre sameby har stora bekymmer med rovdjursskador på renhjordarna och kommer att överklaga länsstyrelsens björnjaktbeslut för hösten. Samebyn har fått tre ”öronmärkta” björnar som ska skjutas i området närmast renarnas kalvningsområden. Den tilldelningen vill samebyn öka.

Björnhona dödade 35 renar

En norsk studie med fyra GPS-märkta björnar visar, enligt samebyns ordförande Peter Andersson, att en enda björnhona dödade 32 kalvar och tre vuxna renar under vårkanten i år. Jaktjournalen har talar med rovdjurshandläggare Marie Edvall för att få fram varför länsstyrelsen inte hörsammar samebyns krav på ökad licensjakt närmast renarna.

Varför lyssnar ni inte?

Varför lyssnar ni inte på samebyns önskemål och ökar björnjakten i området närmast deras kalvningsland? – Just när det gäller tilldelningen i björnjakten inväntar vi utredningen Rovkvant, som är en uträkningsmodell och tas fram av Skandinaviska björnprojektet och baseras på bland annat spillningsinventeringen. Den utredningen släpps till hösten, svarar Marie Edvall. Redan 2013 beslutade riksdagen att rovdjursskadorna på renhjordarna får uppgå till max 10 procent. Det uppfylls inte i Dalarna, vad säger du om det? – Vi har inte fått in några siffror från Idre sameby angående det. Men rovdjursansvarige i samebyn säger att man förra året fick behålla bara 55 procent av kalvarna – och att merparten av de som försvann togs av rovdjur. – Det har tagits fram en ny beräkningsmodell som samebyn kan gå in och använda sig av. Den gamla modellen var lite mer generell – i den här nya modellen kan de uppge mer specifikt hur förhållandena ser ut i deras sameby. Men vi har inte fått in några uppgifter från Idre sameby.

Saknar förlustsiffror

Betvivlar du uppgiften, att samebyn bara hade kvar 55 procent av sina kalvar i höstas? – Nej, det säger jag inte. Men det gjordes ett handslag om fort samverkan om förvaltningsverktyget. Det är en överenskommelse mellan Sametinget, Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Där har man sagt att man ska använda den nya beräkningsmodellen. Anser du alltså att det inte är fastslaget hur stora skadorna av rovdjur är hos Idre sameby? – Nej, vi har inte fått några förlustsiffror. Men de har möjlighet att lämna in dessa uppgifter. Vad har länsstyrelsen och björnförvaltningen att förlora på att tilldelningen i björnjakten ökas allra närmast samebyns kalvningsland? – Det är väl att det ska skjutas björn i hela området. Sedan har vi sagt att samebyn kan skjuta mer – i beslutet står bara att det ska skjutas minst tre björnar i område 1a. Det kan skjutas nio också.

Kan inte uttala sig

Men samebyns argument är ju att det är väglöst land och svårjagat och att de inte hinner skjuta mer. Varför tar ni inte till er det argumentet och öronmärker fler björnar för område 1a? – Jo, det är klart att vi lyssnar. Men vi inväntar Rovkvant och hur det ser ut med tätheterena. Dessutom väntar vi på rapporten från det norska forskningsprojekt som pågått med GPS-märkta björnar i Idre. Vad säger du om det då, att en enda GPS-märkt hona dräpte 32 renkalvar och tre vuxna renar under vårkanten? – Det är svårt att uttala sig om det. Vi har inte fått någon information, utan det läste jag i Jaktjournalen igår. Det måste vi prata med forskarna om och vi ska ha möte någon gång efter sommaren. Är ni beredda att ompröva beslutet för höstens jakt? – Överklagas beslutet, så får domstolen avgöra det. Om man har licensjakt på björn, är det då inte bra om man jagar dem där de ställer till störst bekymmer? – Det är därför vi väntar på förlustsiffrorna. Ska vi kunna hänvisa till att det är stora skador, så måste vi ha en förlustsiffra att hänvisa till, svarar Marie Edvall.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21