Länsstyrelsechef förbjuds jobba i jägarförbund – ”Farligt för demokratin”

Efter samtal med sin närmaste chef på länsstyrelsen i Örebro tvingas Inga Ängsteg tacka nej till en styrelseplats i Svenska Jägareförbundet. – Jag tror det här är farligt för demokratin, säger Jägareförundets ordförande, Torbjörn Larsson.

Inga Ängsteg och Torbjörn Larsson kommer inte att sitta i Svenska Jägareförbundets styrelse tillsammans. Ängstegs arbetsgivare förbjuder det.

Som Jaktjournalen rapporterat tidigare föreslog valberedningen att förra verksamhetschefen vid Viltskadecenter, Inga Ängsteg, ska ta plats i Svenska Jägareförbundets centralstyrelse.

Inga Ängsteg är numera enhetschef på avdelningen för jordbruksstöd vid länsstyrelsen i Örebro. På fredagen berättade Svensk Jakt att Inga Ängsteg avsagt sig kandidaturen. Detta efter signaler som Inga Ängsteg fått från sin arbetsgivare.

Chefen ringde

– Min närmaste chef ringde upp mig och uppmanade mig att inte ta uppdraget. Det ska ha diskuterats på ledningsnivå vid länsstyrelsen, men det finns kanske inget officiellt protokoll. Man anser inte att uppdraget för Svenska Jägareförbundet är förenligt med det chefsuppdrag har jag på länsstyrelsen. Det är regler om förtroendeskadande uppdrag, berättar Inga Ängsteg för Jaktjournalen.

Hur skulle förtroendet för länsstyrelsens stöd till lantbruket kunna skadas av att du sitter i Svenska Jägareförbundets styrelse?
– Jag tycker inte att förtroendet kan skadas, men nu har länsstyrelsen den här policyn och det är inte jag som bestämmer. Det är svårt och konstigt när jag ska sitta och diskutera mitt eget ärende, men generellt tycker jag att det är ett problem om myndigheter agerar för distinkt i sådana här frågor. Risken är att man i viss utsträckning förlorar driftiga människor. Jag tycker i alla fall att det här är väldigt tråkigt, säger Inga Ängsteg.

Ser allvarligt på fallet

Planen för Inga Ängsteg var att hon skulle jobba bland annat med utbildningsfrågor inom Svenska Jägareförbundet, om hon valdes in i styrelsen.

Jägareförbunds ordförande, Torbjörn Larsson, ser allvarligt på fallet.

– Vi förlorar en kompetent person och jag har svårt att se problemet, eftersom Inga Ängsteg inte jobbar med jaktfrågor på länsstyrelsen. Jag tror det är farligt för både demokratin och föreningsfriheten – och väldigt olyckligt för Föreningssverige. Om länsstyrelsens beslut är enligt reglerna måste våra politiker se över reglerna. Som statligt anställd måste man kunna ha förtroendeuppdrag som inte påverkar anställningen, säger Torbjörn Larsson.

Senare i kväll publicerar Jaktjournalen en intervju med Inga Ängstegs chef på länsstyrelsen i Örebro, Anita Norén, som berättar hur myndigheten resonerat i det här fallet. Statsvetaren Jan Turvall kommenterar också saken.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼