Annons
Landsbygdsministern: Alla intressenter får ge direktiv till Girjasutredning | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
10 månader sedan fiske
Landsbygdsminister Jennie Nilsson tillsätter en utredning om Girjasdomen. Foto: Regeringenskansliet och Gettyimages, montage
Landsbygdsministern: Alla intressenter får ge direktiv till Girjasutredning
Nu ska Girjasmålet omsättas i praktisk politik. En utredning ska tillsättas och landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) lovar att alla parter ska få vara med och föreslå direktiv till utredningen.
Jaktjournalen berättade för drygt en vecka sedan om företrädare för Jägareförbundet och Sportfiskarna, som hyser en oro för att inte få vara med när Girjasdomen ska utredas. Svenska samernas riksförbund har uttryckt önskemål om att bara företrädare för samiska grupper ska vara med. Regeringen tillsätter en utredning med syfte att ändra rennäringslagen, så att den harmonierar med domen som högsta domstolen meddelade i januari i Girjasmålet. Då vann Girjas sameby över staten och har rätten till jakten och fisket på sina marker ovan odlingsgränsen.

Alla intressenter får delta

– Under hösten kommer vi att inrätta ett sakråd med alla berörda aktörer för att säkerställa att vi har en god dialog kring hur utredningsdirektiven ska se ut. Det är nu viktigt att alla intressenter får komma till tals och att vi gör en väl avvägd bedömning, säger Jennie Nilsson till TT. Bland jägare och sportfiskare finns en oro över hur tillgängliga statens marker blir i framtiden. Domen blir också väntas också bli vägledande för vilken bestämmanderätt andra samebyar har över jakt och fiske. – Domen är väldigt komplex och griper över väldigt komplicerad materia. Men efter analys kunde vi konstatera att den kommer få konsekvenser för andra samebyar, för samer som inte ingår i samebyar och för medborgare som har intresse för fiske och småviltjakt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) till TT.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!